حکیم زاده وحید، خوری عصمت، خوری مرضیه. بررسی آلودگی آفلاتوکسین M1 در شیرهای پاستوریزه ی بسته بندی شده در کارخانه های شهر مشهد و گناباد با استفاده از روش الایزا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (83) :467-473
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-14819-fa.html
1- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ازاد قوچان،ایران
2- سرپرست آزمایشگاه معاونت غذا و دارو معاونت غذا و دارو تربت حیدریه
3- دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذایی،دانشگاه فردوسی،مشهد،ایران
چکیده: (4002 مشاهده)
آفلاتوکسینها ترکیباتی سمی هستند که در مقابل فرایندهای حرارتی از خود مقاومت نشان میدهند و غالبا در شیر و فرآوردههای شیری یافت میشود، از اینرو بررسی آفلاتوکسین در شیر، از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی غلظت آفلاتوکسین در شیرهای بستهبندی شده به روش ELIZA و مقایسه آنها با مقدار قابل قبول توسط اتحادیه اروپا و اداره استاندارد ایران است. در این تحقیق 80 نمونه شیر بستهبندی شده از کارخانجات مختلف شهرهای گناباد و مشهد مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از گرفتن چربی توسط سانتریفوژ، لایه زیرین از نظر غلظت آفلاتوکسین به کمک دستگاه الایزا در طول موج 450 نانومتر مورد آزمایش قرار گرفت. میانگین نمونههای شیر کارخانجات شهر مشهد 015/0±040/0، 007/0±021/0، 003/0±022/0 و 008/0±050/0 و نمونههای شیر ارسالی از کارخانجات شهر گناباد 019/0±024/0، 021/0±027/0 و 029/0±031/0 بود. میزان آفلاتوکسین بالاتر از مقدار قابل قبول در بین نمونههای مورد آزمایش حدود 13 درصد بود و در این بین فقط یک نمونه بالاتر از 08/0 ppb حاوی آفلاتوکسین مشاهده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت آفلاتوکسین در نمونههای مورد آزمایش کمتر از حد قابل قبول در اتحادیه اروپا و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود. همچنین محاسبات آماری نشان داد که تفاوت معنی داری بین نمونه های شیر دو شهر از نظر غلظت آفلاتوکسین وجود ندارد.
نوع مقاله:
پژوهشی کوتاه (یادداشت) |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/10/23 | پذیرش: 1399/10/12 | انتشار: 1397/10/25