1- استادیار گروه مهندسی ماشینهای صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
2- استاد دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (5547 مشاهده)
در این پژوهش، سینتیک خشک شدن ورقههای نازک گوجهفرنگی در یک خشککن ترکیبی فروسرخ-خلاء بررسی شد. تأثیر توان لامپ فروسرخ در سه سطح (300، 350 و 400 وات) و فشار آون خلاء در سه سطح (6، 16 و 26 کیلوپاسکال) بر زمان خشک شدن و ضریب انتشار رطوبت در طی فرآیند خشک شدن ورقههای نازک گوجهفرنگی بررسی شد. نتایج نشانداد تأثیر توان لامپ فروسرخ و فشار بر فرآیند خشک شدن گوجهفرنگی معنیدار بود (05/0>p). با افزایش توان لامپ فروسرخ از 300 به 400 وات، زمان خشک شدن گوجهفرنگی 86/42 درصد کاهش یافت. علاوه بر این، کاهش فشار آون خلاء از 26 به 6 کیلوپاسکال باعث کاهش 0/40 درصدی زمان خشککردن شد. اثر توان حرارتی فروسرخ و فشار آون خلاء بر تغییرات ضریب انتشار مؤثر گوجهفرنگی نیز بررسی شد و نتایج به دست آمده نشانداد که با افزایش توان منبع حرارتی و کاهش فشار مقدار ضریب انتشار مؤثر افزایش یافت. ضریب انتشار مؤثر رطوبت گوجهفرنگی بین 10-10×00/5 تا 9-10×38/2 مترمربع بر ثانیه محاسبه شد. در برازش دادههای فرآیند خشککردن گوجهفرنگی مدل درجه دوم نسبت به سایر مدلها با بزرگترین مقدار ضریب تعیین (R2) و کوچکترین خطا، نتایج نزدیکتری به دادههای آزمایش را داشت. با توجه نتایج به دست آمده در این مطالعه، استفاده از این خشک کن جهت خشک کردن ورقههای گوجهفرنگی توصیه میشود.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/8/19 | پذیرش: 1397/6/10 | انتشار: 1397/7/10