بی مکر ماندانا، گنجلو علی، زرین قلمی سهیلا، انصاریان الهام. بهینه سازی استخراج ترکیبات با ارزش زیست فعال از برگ شاتوت بهروش حلال متلاطم. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (65) :353-343
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-12172-fa.html
1- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
2- دانش آموخته کارشناسی علوم و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده: (3211 مشاهده)
چکیده
این مطالعه با هدف بهینهسازی فرایند استخراج ترکیبات با ارزش زیست فعال از برگ گیاه شاتوت با استفاده از طرح باکس- بنکن انجام شد. در این راستا، اثرات متغیرهای مستقل فرایند استخراج توسط حلال متلاطم شامل دما (45-25 درجه سلسیوس)، شدت دور (300-100 دور در دقیقه) و زمان استخراج (6-2 ساعت) بر عملکرد کمی استخراج ارزیابی شد. در این مطالعه، شرایط بهینه با هدف به حداکثر رساندن بازده استخراج ترکیبات زیست فعال شامل دما معادل 38 درجه سلسیوس ، شدت دور معادل 235 دور در دقیقه و 5 ساعت زمان استخراج بود. تحت این شرایط، مقدار عملکرد کمی استخراج معادل 05/20 درصد بهدست آمد. نتایج نشان داد که مدل بهدست آمده بهخوبی رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته را بیان میکند و برای تخمین عملکرد کمی استخراج با استفاده از هرگونه ترکیب مقادیر متغیرهای مستقل نیز مناسب میباشد. فعالیت ضد اکسایشی عصاره بهدست آمده تحت شرایط بهینه به دو روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) و هیدروژن پراکسید (H2O2) تعیین گردید. محتوای فنولی کل بهروش فولین- سیوکالتیو مورد ارزیابی قرار گرفت. محتوای فنولی کل و همچنین فعالیت ضد اکسایشی اندازه گیری شده به دو روش DPPH و H2O2 به ترتیب 15/0± 12/38 میلیگرم معادل گالیک اسید بر گرم عصاره، 12/0± 54/66 و 16/0± 87/4 درصد بهدست آمد. در نهایت نتایج بهدستآمده با نتایج حاصل از استخراج ترکیبات با ارزش زیست فعال بهروش سوکسله مقایسه گردید. نتایج بیانگر آن است که با استفاده از روش استخراج توسط حلال متلاطم امکان دستیابی به عملکرد کمی بالاتر و فعالیت ضد اکسایشی بیشتر در مدتزمان استخراج کوتاهتر وجود دارد.
دریافت: 1395/1/22 | پذیرش: 1395/6/22 | انتشار: 1396/4/1