بلوریان شادی، کامکار آیدا، نجف نجفی مسعود، محمدی ثانی علی، حسینی فرشته، صابریان حامد. بهینه سازی شرایط استخراج رنگدانه کورکومین از ریزوم زردچوبه با استفاده از تکنیک رویه سطح پاسخ (RSM). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (74) :281-273
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-115-fa.html
1- استادیار، گروه پژوهشی افزودنیهای غذایی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی
3- استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
4- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
چکیده: (5155 مشاهده)
رنگدهندههای غذایی با هدف جبران افت رنگ در حین فرآیند و افزایش بازارپسندی محصولات غذایی استفاده میشوند. رنگدانههای طبیعی به واسطه ایمنی بالا و دارابودن ویژگیهای عملکردی متفاوت از ارزش قابل توجهی برخوردار هستند. از جمله رنگدانههای مورد بررسی میتوان به رنگ زرد کورکومین اشاره کرد. این ترکیب از ریزوم گیاه زردچوبه (.Curcuma longa L) به دست میآید. در این پژوهش بهینهسازی شرایط استخراج کورکومین با حلال به روش خیساندن انجام شد و از روش رویه سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تاثیر نسبت حلال به ماده جامد ( 2 و 75/1، 5/1 )، نسبت استن به اتانول ( 100 و 50 ، 0 ) و زمان ( 48 و 36، 24 ساعت) بر راندمان کورکومین استخراج شده از ریزوم زردچوبه و بهینهسازی عملیاتی فرآیند استخراج کورکومین بهره گرفته شد. براساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، نسبت حلال به ماده جامد، نسبت حلالها به یکدیگر و زمان به ترتیب موثرترین فاکتورها بر استخراج کورکومین هستند. براساس آزمایشهای انجام شده، شرایط بهینه استخراج کورکومین جهت دستیابی به بیشترین راندمان (82/3 میلی گرم بر لیتر) شامل نسبت حلال به ماده جامد (2)، نسبت استن (100 درصد) و زمان 48 ساعت تعیین گردید.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1395/4/26 | پذیرش: 1396/2/30 | انتشار: 1397/1/1