چکیده: (4773 مشاهده)
چکیده
فعالیت آنتی اکسیدانی بسیاری از عصاره های گیاهی با میزان ترکیبات فنولی آنها مرتبط است. در این تحقیق ترکیبات فنولی میوه دو واریتهی بلوط Q.branti var persica (Q.b) و Q.castaneifolia var castaneifolia (Q.c) با متانول (80%) استخراج گردید. پس از تغلیظ با تبخیر کنندهی چرخان، عصارهها توسط خشک کن انجمادی به پودر خشک تبدیل شدند. مقدار ترکیبات فنولی پودر حاصله با روش فولین سیو کالتو اندازهگیری و بر حسب میلی گرم اسید تانیک در گرم عصاره بیان گردید. واریتهی کاستانیفولیا حاوی مقادیر بیشتری از ترکیبات فنولی بود (65/217 میلیگرم در هر گرم عصارهی پودر شده). فعالیت آنتی اکسیدانی عصارهها در پایداری روغن آفتاب گردان با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید تحت شرایط تسریع شده مورد ارزیابی قرار گرفت و با آنتی اکسیدانهای سنتزی مقایسه شد. برای این منظور عصارهها در سه سطح غلظت (250، 500 و 1000 پیپیام) و آنتی اکسیدانهای سنتزی در دو سطح غلظت (100 و 200 پیپیام) به روغن افزوده شدند. هر دو عصاره توانستند اکسیداسیون روغن را در دمای c°70 به تاخیر بیاندازند. مقدار اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونهی شاهد در روز دوازدهم به ترتیب به 88/328 میلی اکی والان پراکسید و 58/0 میلی گرم مالون آلدهید در هر کیلو گرم روغن رسید در حالیکه این مقادیر برای نمونه های روغن حاوی 1000 پیپیام عصارهی متانولی Q.c، 36/176 و 332/0 و برای Q.b، 2/183 و 374/0 بود.
دریافت: 1388/9/11 | پذیرش: 1389/4/11 | انتشار: 1391/4/11