1- استادیار مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2- عضو هیئتعلمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده: (4944 مشاهده)
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر 1-متیل سیکلوپروپن (1-MCP) بهمنظور کاهش ضایعات پس از برداشت سیب، انجام گرفت. آزمایش بهصورت طرح کرت خرد شده در زمان بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار و با استفاده از 1- متیل سیکلوپروپن در دو سطح (صفر و یک پیپیام) و دو رقم سیب (قرمز و زرد لبنانی) انجام شد. نمونههای تیمار شده و شاهد بهطور جداگانه برای مدت 5 ماه در سردخانه با دمای 5/0± 0 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90% قرار داده شدند. از نمونهها قبل از سردخانه گذاری و همچنین هر ماه یکبار نمونهبرداری شده و ارزیابی کیفی (فاکتورهای رنگ پوست (L*a*b*)، سفتی بافت، pH، اسیدیته، کل مواد جامد محلول) انجام گرفت. غلظت ویتامین ث و مقدار تولید اتیلن در ابتدا و انتهای انبارداری تعیین گردید. نتایج آزمایشها در پایان ماه پنجم نگهداری، نشان داد که اعمال تیمار 1-متیل سیکلوپروپن باعث تفاوت معنیداری در میزان درخشندگی واریته زرد لبنانی و فاکتور b* در هر دو واریته، نگردید. کاربرد تیمار 1-متیل سیکلوپروپن باعث جلوگیری از توسعه رنگ قرمز (فاکتور a*) و حفظ سفتی بافت در هر دو واریته گردید. کمترین pH، بیشترین اسیدیته، پایینترین مواد جامد محلول، بالاترین مقدار ویتامین ث و کمترین مقدار تولید اتیلن نیز در صورت اعمال تیمار 1-متیل سیکلوپروپن، مشاهده شد. استفاده از این تیمار، موجب تأخیر در رسیدگی و درنتیجه حفظ بهتر کیفیت در هر دو واریته سیب شد.
دریافت: 1394/1/15 | پذیرش: 1394/8/15 | انتشار: 1395/9/1