انصاری سیما، یاورمنش مسعود. ارزیابی همبستگی بین حضور ژن های تولید کننده شیگا توکسین (stx1 و stx2 ) در اشرشیا کلیO157 H7با پارامترهای میکروبی و شیمیایی در شیر خام. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :283-291
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-10376-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قوچان
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (2601 مشاهده)
چکیده
باکتری اشرشیاکلی تولید کننده شیگا توکسین یکی از مهمترین عوامل بیماری زا در صنعت فرآورده های لبنی محسوب میشود. پاستورزاسیون شیر به منظور جلوگیری از رشد میکروبی تاثیری بر سمیت توکسین های تولید شده ندارد. لذا شناسایی دقیق و سریع عامل تولید کننده، می تواند از مسمومیت های غذایی جلوگیری کند. هدف از این تحقیق ارزیابی همبستگی بین حضور ژن های تولیدکننده شیگاتوکسین (stx1 و stx2) در اشرشیاکلیO157: H7 باپارامترهای میکروبی وشیمیایی درشیرخام بود. از اینرو،30 نمونه شیر خام از مراکز توزیع مواد لبنی و گاوداری های سطح شهرستان مشهد به شکل تصادفی جمع آوری و به منظور غربالگری و جداسازی باکتری اشرشیاکلیO157: H7 کشت اختصاصی داده شد. پس از استخراج DNA از سویه های جدا شده، واکنش زنجیره ای پلی مراز جهت شناسایی ژن های 16srRNA، stx1 و stx2 انجام شد. نتایج کشت میکروبی و واکنش زنجیره ای پلی مراز به ترتیب نشان داد که 62 و 89 درصد از نمونه های شیرخام حاوی اشرشیاکلیO157: H7بودند. همچنین 88 درصد اشرشیاکلی های توکسین زای شناسایی شده حاوی ژنstx1 بودند در حالیکه ژنstx2 در هیچ باکتری مورد مشاهده نشد. ضریب همبستگی بین حضور ژن تولیدکننده شیگاتوکسین (stx1) دراشرشیاکلیO157: H7با دامنه شمارش باکتری های مزوفیل، دامنه شمارش اشرشیاکلی، دامنه اسیدیته، دامنه pH، دامنه ماده خشک بدون چربی، دامنه چربی و دامنه ضریب هدایت الکتریکی به ترتیب 174/0، 474/0، 992/0، 177/0، 724/0، 622/0 و 897/0 برآورد شد. نتیجه این تحقیق نشان داد که پارامترهای شیمیایی شیر خام از همبستگی بالایی با حضور ژن شیگاتوکسین (stx1)در اشرشیاکلیO157: H7 برخوردارند.
دریافت: 1396/2/27 | پذیرش: 1396/2/27 | انتشار: 1396/9/1