دوره 15، شماره 84 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 84 صفحات 73-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
2- دانشیار و عضو هیات علمی گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهد مدنی آذربایجان
3- دانشیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
چکیده:   (4755 مشاهده)
باکتریوسین‌ها‌ به ترکیبات آلی یا پپتیدهای سنتز شده توسط ریبوزوم‌های باکتری‌ها اطلاق می‌گردد که به عنوان سموم ضد رقیب در برابر گونه‌های باکتریایی یکسان و یا میکروارگانیسم‌ها تولید می‌شوند. برخی از باکتریوسین‌ها دچار تغییرات پس از ترجمه نظیر لیپیداسیون، گلیکوزیلاسیون و یا شکسته شدن پیوند پپتیدی (جهت تبدیل به پروتئین بالغ) می‌گردند. اگرچه باکتریوسین‌ها توسط بسیاری از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی تولید می‌شوند ولی با توجه به اینکه باکتری‌های اسید لاکتیک بی‌ضرر می-باشند، تمایل بیشتری برای استفاده از باکتریوسین‌های این گروه از باکتری‌ها در بین عموم وجود دارد. با توجه به ظهور باکتری-های مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها و همچنین لزوم امنیت غذایی بیشتر، شناسایی سویه‌های تولید کننده باکتریوسین‌ با طیف میزبانی وسیع یک ضرورت محسوب می‌شود. روی این اصل، در این پژوهش با استفاده از تیمارهای آنزیمی کاتالاز، لیپاز، آلفا آمیلاز، تریپسین و آلفاکیموتریپسین ماهیت ماده آنتی باکتریایی تولید شده توسط پنج سویه لاکتوباسیلوس و پنج سویه انتروکوک بومی ایران تعیین شد. سپس طیف میزبانی باکتریوسین تولید شده توسط سویه‌های بومی با استفاده از آزمون انتشار از دیسک مشخص گردید. بازدارندگی سوپرناتانت خنثی شده‌ی باکتری‌های اسید لاکتیک بعد از تیمار با آنزیم‌های پروتئولیتیک ( تریپسین و آلفاکیموتریپسین) غیر فعال گردید و بازدارندگی سوپرناتانت خنثی شده‌ی این سویه‌ها بعد از تیمار با آنزیم‌های لیپاز، آلفاآمیلاز و کاتالاز از پایداری کامل و یا نسبی برخوردار بود و بیانگر این موضوع است که باکتریوسین تولید شده توسط این سویه‌ها بیشتر ماهیت پپتیدی دارد. همچنین سوپرناتانت خنثی شده‌ی باکتری‌های اسید لاکتیک از طیف بازدارندگی گسترده‌ای علیه باکتری‌های پاتوژن شاخص برخوردار بودند.
متن کامل [PDF 470 kb]   (1138 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1395/11/7 | پذیرش: 1397/11/26 | انتشار: 1397/11/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.