دوره 13، شماره 52 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 52 صفحات 129-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seyed Abadi M M, Kashani Nejad M, Sadeghi Mahunak A R, Maghsood lou Y. Effect of ultrafiltration process on quality characteristics of sour orange juice. FSCT 2016; 13 (52) :119-129
سیدآبادی محمدمهدی، کاشان نژاد مهدی، صادقی ماهونک علیرضا، مقصودلو یحیی. بررسی تأثیر فرآیند غشایی اولترافیلتراسیون بر خصوصیات کیفی آب نارنج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (52) :119-129

1- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده شفاف­سازی آبمیوه­ها یک عملیات مهم در صنعت فرآوری میوه­جات می­باشد. نارنج یکی از محصولات باغی غنی از ویتامین C در شمال ایران می­باشد. با توجه به اینکه کدورت این میوه پس از آبگیری کیفیت، ماندگاری و تغلیظ آن را با مشکل مواجه می­کند، شفاف­سازی و حذف عوامل کدورت­زا اهمیت پیدا کرده است. در این پژوهش تأثیر پارامترهای غشایی شامل فشار (در دامنه 2/2-2/1 بار) و دمای خوراک (در دامنه 35-20 درجه سانتی­گراد) بر خصوصیات کیفی آب نارنج (محتوای ویتامین C، خاصیت آنتی­اکسیدانی کل، شفافیت، اندیس قهوه­ای شدن) در طول فرآیند شفاف­سازی به کمک اولترافیلتراسیون بررسی شد. جهت انتخاب شرایط بهینه از روش سطح پاسخ (RSM) و به کمک نرم­افزارDesign-Expert استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش دما باعث افزایش اندیس قهوه­ای شدن و کاهش محتوای ویتامین C، خاصیت آنتی­اکسیدانی کل و شفافیت شد. افزایش فشار اندیس قهوه­ای شدن را کاهش داد ولی بر سایر خصوصیات تأثیر محسوسی نداشت. شرایط بهینه به ­منظور دستیابی به بیشترین محتوای ویتامین C، خاصیت آنتی­اکسیدانی کل و شفافیت و کمترین اندیس قهوه­ای شدن در فرآیند شفاف­سازی آب نارنج در دمای ºC 25 و فشار bar 7/1 حصول گردید که در این شرایط محتوای ویتامین C: 9/24 (میلی‌گرم در cc 100 آبمیوه)، اندیس قهوه­ای شدن: 106/0، شفافیت: % 1/97 و خاصیت آنتی­اکسیدانی کل: % 97/87 بود.

دریافت: 1394/2/20 | پذیرش: 1394/10/20 | انتشار: 1395/3/1