دوره 13، شماره 53 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 53 صفحات 171-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosavi Baygi S F, Farahmand A, Taghi Zadeh M, Zia Foroghi A. Modeling on hot air and infrared thin layers drying of persimmon slices. FSCT 2015; 13 (53) :161-171
موسوی بایگی سیده فاطمه، فرهمند عاطفه، تقی زاده مسعود، ضیافروغی امین. مدل سازی خشک کردن لایه نازک خرمالو به دو روش هوای داغ و مادون قرمز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (53) :161-171

1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده خشک کردن یکی از روش های نگهداری می باشد که حذف رطوبت از طریق انتقال همزمان حرارت و جرم صورت می گیرد. به دلیل بهره‏وری کم انرژی و مدت زمان طولانی خشک کردن با هوای داغ، استفاده از تکنیک های نوین خشک کردن نظیر مادون قرمز باید مورد مطالعه قرار گیرد.  در این پژوهش اثر دما و روش خشک کردن بر پارامترهای سینتیکی برگه خرمالو به ضخامت 5 میلی متر بررسی شد. آزمون ها در سه سطح دمایی 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد و دو نوع خشک کن هوای داغ و مادون قرمز با 3 تکرار انجام شد. داده های آزمایشی مربوط به رفتار خشک شدن نمونه ها بر اساس 9 مدل ارائه شده در منابع به منظور ارزیابی سینتیک خشک کردن برگه های خرمالو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. کیفیت برازش مدل های پیشنهاد شده بر اساس پارامترهای ضریب تبیین (R2)، مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE)، کای مربع (χ2) و مجموع مربعات خطا (SSE) ارزیابی گردید. طبق نتایج به دست آمده بهترین مدل جهت برازش داده های خشک کردن هوای داغ در هر سه  سطح دمایی، مدل ونگ و سینگ بود. برای داده های مربوط به خشک کردن توسط مادون قرمز در دو سطح دمایی 50 و 60 درجه سانتی گراد ، مدل لگاریتمی و در دمای70 درجه سانتی گراد ، مدل دوجمله ای برازش مناسبی را نشان دادند. این مدل ها دارای بالاترین ضریب تبیین و کمترین مجذور میانگین مربعات خطا، کای مربع و مجموع مربعات خطا، نسبت به سایر مدل ها بودند.

دریافت: 1394/3/3 | پذیرش: 1394/8/3 | انتشار: 1395/4/1