دوره 13، شماره 57 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 57 صفحات 202-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagheri poor Fallah N, Mortazavian Farsani S A M, Hosseini H, Shahraz F, Bahadori Monfared A. Identification of microorganisms in industrial Iranian Doogh. FSCT 0; 13 (57) :185-202
باقری پور فلاح نیلوفر، مرتضویان فارسانی سید امیر محمد، حسینی هدایت، شهراز فرزانه، بهادری منفرد ایاد. شناسایی ریزسازواره های نمونه های دوغ صنعتی ایرانی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (57) :185-202

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی انیستیتو تحقیقات تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علو پزشکی شهید بهشتی
2- دانشیار انیستیتو تحقیقات تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- کارشناس آزمایشگاه انیستیتو تحقیقات تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- استادیار دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دوغ یک نوشیدنی سنتی ایرانی است که از طریق تخمیر لاکتیکی شیر پاستوریزه تولید می شود.  به منظور شناسایی و جداسازی ریزسازواره های موجود در نمونه های دوغ های صنعتی ایران از روشواکنش PCR و توالی یابیاستفاده شد. نمونه های دوغ مورد آزمون متشکلاز 17 نام تجاری بود. پس از انجام شناسایی مقدماتی با استفاده از روش های مشاهده میکروسکوپی و بیوشیمیایی، برای تایید نتایج حاصل از نمونه ها محیط های کشت خالص تهیه و شناسایی با استفاده از روش PCR و توالی یابی ادامه یافت. براساس نتایج حاصل از توالی خوانی ژن 16S rRNA باکتری های لاکتوباسیلوس (ل. برویس، ل. فرمنتوم، ل. پاراکازئی، ل. گالیناروم) از خانواده باکتری های تولیدکننده اسیدلاکتیک، باسیلوس های اسپوردار گرم مثبت (ب. لیچینه فرمیس، ب. آنتراسیس  و ب. سوبتیلیس) و باکتری های تولیدکننده اسیداستیک (استوباکتر تروپیکالیس  و استوباکتر ایندونزینسیس) شناسایی شدند. علاوه بر آن براساس نتایج حاصل از توالی خوانی ژن D1/D2 26S rDNA مخمرهای پیشیا فرمنتنس، کریپتوکوکوس مگنوس  و ساکارومایسس یونیسپوروس در نمونه های دوغ صنعتی یافت شدند. یافته های این مطالعه نشان داد که علاوه بر باکتری های لاکتیکی غیراستارتری، سایر انواع باکتری ها و مخمرها در نمونه های دوغ صنعتی ایران حضور داشته باشند.

دریافت: 1394/1/19 | پذیرش: 1394/6/19 | انتشار: 1395/9/1