دوره 14، شماره 65 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 65 صفحات 97-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print

هاشمی سید محمد باقر، صفری جواد، صادقی بهروز، غفوری مسلم. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بهارنارنج (Citrus aurantium)در مقایسه با TBHQ در روغن ذرت تیمار شده با اشعه فرابنفش. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (65) :104-97

1- استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه فسا، فسا، ایران
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3- دانش آموخته کارشناسی گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه فسا، فسا، ایران

چکیده
در این پژوهش فعالیت آنتی رادیکالی و آنتی اکسیدانی عصاره بهار نارنج در روغن ذرت تیمار شده با اشعه فرابنفش (به مدت 30 دقیقه) در مقایسه با آنتی اکسیدان TBHQ بررسی گردید. اندازه گیری ترکیبات فنولیک عصاره نشان داد که میزان این ترکیبات در عصاره بهار نارنج 5/1±65 میلی گرم به ازای هر گرم می باشد که سبب می شود تا عصاره فعالیت آنتی رادیکالی خوبی (1/2±73 IC50=میکروگرم به ازای هر میلی گرم) را در خنثی سازی رادیکال های آزاد DPPH داشته باشد. ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بهار نارنج در روغن ذرت تیمار شده با اشعه فرابنفش نشان داد که این عصاره در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی می تواند سرعت اکسیداسیون روغن ذرت را کاهش دهد و زمانی که این عصاره قبل از اشعه دهی به روغن اضافه شود روغن ذرت عدد پراکسید، عدد انیسیدین و عدد کانژوگه دی ان کمتری نسبت به زمانی که بعد از اشعه دهی اضافه شود خواهد داشت. این عصاره همچنین سرعت تخریب اسید های چرب غیر اشباع را کاهش داد. در نتیجه عصاره بهار نارنج می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در روغن های خوراکی کاربرد داشته باشد.

دریافت: 1395/1/9 | پذیرش: 1395/6/9 | انتشار: 1396/4/1