دوره 21، شماره 147 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 147 صفحات 83-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi M, Karimi R, Daraei Garmakhany A, Aghajani N, Shayeganfar A. Development of an expert system to determine the measured characteristics of grape fruit stored in cold storage using fuzzy logic. FSCT 2024; 21 (147) :70-83
ابراهیمی مریم، کریمی روح الله، دارایی گرمه خانی امیر، آقاجانی نرجس، شایگان فر علیرضا. ایجاد یک سیستم‌ کارشناس برای تعیین ویژگی‌های مورد اندازه‌گیری میوه انگور نگهداری شده در سردخانه با استفاده از منطق فازی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (147) :70-83

1- گروه تبدیل و نگهداری انگور، پژوهشکده انگور و کشمش، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
2- گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، R.KARIMI@MALAYERU.AC.IR
3- گروه ‌علوم و صنایع غذایی، دانشکده فنی و منابع طبیعی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
4- گروه ‌علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
5- گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
افزایش تولید و مصرف میوه انگور در جهان، نیاز به تحقیقات در زمینه ایجاد شرایطی برای حفظ بیشتر این میوه‌ را افزایش داده است و کمبود سنسور‌هایی که بتوانند اطلاعات دقیق را از فرایند تولید و نگهداری برای تصمیم‌گیری در اختیار سیستم‌های کنترل قرار دهند، بدیهی و مشهود می‌باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین برخی از ویژگی‌های میوه انگور (شاخص طعم، pH، سفتی، نشت یونی، E، تعداد کپک و پذیرش کلی) نگهداری شده در سردخانه در دامنه زمان نگهداری صفر تا 60 روز اندازه‌گیری شد و با توجه به اهمیت دست‌یابی به این ویژگی‌ها در طول انبارمانی میوه‌ها، مدلی با استفاده از منطق فازی ایجاد گردید که به عنوان یک سیستم کارشناس با دقت (با ضریب همبستگی بیشتر از 96/0) و سرعت بسیار بالا قادر به پیشگویی و تعیین این ویژگی‌های محصول تنها با استفاده از زمان نگهداری آن بود. این سیستم قادر بود، مقادیر هر یک از این ویژگی‌های مورد مطالعه را در هر زمان نگهداری دلخواه در محدوده‌ی صفر تا 60 روز با دقت بسیار بالا و در کسری از ثانیه به‌دست آورد. از طرفی مشخص گردید که با افزایش زمان نگهداری میزان شاخص طعم، pH، تعداد کپک‌ها، E و نشت یونی نمونه‌ها افزایش ولی میزان سفتی و پذیرش کلی کاهش یافت.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات
دریافت: 1402/6/27 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1403/2/1