دوره 20، شماره 145 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 145 صفحات 169-149 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dosti mirghaed M, Zare-Bavani M R. Combination effects of calcium chloride and chitosan on the postharvest quality of okra (Abelmoschus esculentus L.) during storage. FSCT 2024; 20 (145) :149-169
دوستی میرقائد مجید، زارع بوانی محمدرضا. اثرات ترکیبی کلرید کلسیم و کیتوسان بر کیفیت پس از برداشت بامیه (Abelmoschus esculentus L.) در طی انبارمانی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (145) :149-169

1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران،
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mzarebavany@gmail.com
بامیه یک محصول سبزی با ارزش غذایی بالا است که پس از برداشت به سرعت کیفیت خود را از دست داده و دچار فساد می شود. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف کلرید کلسیم همراه با پوشش کیتوسان بر خصوصیات کیفی غلاف‌های بامیه در طول پس از برداشت انجام شد. غلافهای بامیه در غلظت های مختلف کلرید کلسیم (0%، 1%، 2%، 4%) غوطه ور و سپس با کیتوسان (0، 5/0، 1 و 5/1 %) پوشانده شد. آنالیز فیزیکوشیمیایی شامل: کاهش وزن، سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول کل، محتوای اسید آسکوربیک، محتوای فنول کل، و جذابیت ظاهری و میزان پوسیدگی در فواصل زمانی 4 روزه به مدت 16 روز انجام شد. نتایج نشان داد که در طی انبارمانی کاهش وزن، مواد جامد محلول، میزان پوسیدگی بامیه افزایش و میزان سفتی بافت، اسید اسکوربیک، محتوای فنل کل، اسیدیته قابل تیتر و جذابیت ظاهری افت شدیدی نشان داد. پوشش کیتوسان حاوی کلرید کلسیم به‌طور معنی‌دار در حفظ خصوصیات کیفی بامیه مؤثر بود. در بین تیمارهای مورد بررسی، ترکیبی از کلرید کلسیم 2 درصد و کیتوسان 1% موثرترین روش برای حفظ بالاترین امتیاز شاخص کلی کیفیت غلاف‌های بامیه ذخیره شده در دمای 4 درجه سانتی گراد تا 16 روز بود. این تیمار همچنین کاهش وزن را به میزان قابل توجهی کاهش داد و اسید آسکوربیک، محتوای فنل کل، اسیدیته قابل تیتر و جذابیت ظاهری را حفظ کرد و افزایش مواد جامد محلول و پوسیدگی را به تاخیر انداخت.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات
دریافت: 1402/6/20 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1402/12/1