دوره 20، شماره 145 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 145 صفحات 148-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi F, Goharpour K, Razavi Kamran H. Application of microwave pretreatment to increase mass transfer rate during carrot slices drying process. FSCT 2024; 20 (145) :139-148
صالحی فخرالدین، گوهرپور کیمیا، رضوی کامران هلیا. استفاده از پیش‌تیمار مایکروویو برای افزایش سرعت انتقال جرم در طول فرآیند خشک‌کردن برش‌های هویج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (145) :139-148

1- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان ، fs1446@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
فرآیند خشک‌کردن یکی از روش‌های فرآوری سبزی‌ها و میوه‌ها است که باعث کاهش حجم محصول، تسهیل در حمل‌ونقل، افزایش قابلیت نگهداری و کاهش فعالیت‌های میکروبی می‌گردد. امواج مایکروویو به‌عنوان یک منبع گرمایش سریع و مؤثر با اثرات حرارتی و غیرحرارتی می‌تواند مستقیماً بر مواد غذایی تأثیر بگذارند و در نتیجه واکنش‌های فیزیکوشیمیایی و سرعت خشک شدن را تسریع و محصولات خشک‌شده با کیفیت بالا تولید کنند. هدف از این پژوهش استفاده از پیش‌تیمار مایکروویو برای افزایش سرعت انتقال جرم در طول فرآیند خشک‌کردن برش‌های هویج و مدل‌سازی فرآیند به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی است. در این مطالعه اثرات زمان تیماردهی با امواج مایکروویو در پنج سطح 0، 15، 30، 45 و 60 ثانیه بر زمان خشک شدن و محتوای رطوبت برش‌های هویج در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. این فرآیند به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی با 2 ورودی (زمان تیماردهی با مایکروویو و طول فرآیند خشک‌کردن) و 1 خروجی (درصد رطوبت) مدل‌سازی شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان تیماردهی با مایکروویو، سرعت خروج رطوبت از نمونه‌ها افزایش و در نتیجه زمان خشک‌کردن کاهش یافت. الگوریتم‌های آموزشی مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و الگوریتم لونبرگ-مارکوارت به‌عنوان بهترین الگوریتم انتخاب شد. بر اساس تحلیل‌های صورت گرفته روی داده‌های مدل‌سازی، شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون با ساختار 1-5-2 مناسب‌ترین شبکه برای پیش‌بینی محتوای رطوبت برش‌های هویج تیمار شده با امواج مایکروویو است. در این مطالعه مقادیر میانگین مربعات خطا (MSE)، میانگین مربعات خطا نرمالیزه شده (NMSE)، میانگین خطا مطلق (MAE) و ضریب تبیین (r) برای پیش‌بینی درصد رطوبت برش‌های هویج طی فرآیند خشک شدن به ترتیب برابر 298/5، 006/0، 620/1 و 997/0 بود. نتایج آنالیز حساسیت توسط شبکه عصبی بهینه نشان داد که طول فرآیند خشک‌کردن به‌عنوان مؤثرترین عامل در پیش‌بینی محتوای رطوبت برش‌های هویج بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1402/6/17 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1402/12/1