دوره 20، شماره 144 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 144 صفحات 182-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholamali S, Neyriz Naghadehi M, Asgharzadeh M R. The contamination of local crumbled Kope cheeses distributed in ‎Urmia-Iran with Brucella species and evaluation of the antibiotic-resistant pattern of isolates. FSCT 2024; 20 (144) :169-182
غلامعلی سما، نیریز نقدهی مسلم، اصغرزاده محمدرضا. آلودگی پنیرهای کوزه‌ای محلی عرضه‌شده در شهرستان ارومیه به گونه‌های بروسلا و ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (144) :169-182

1- دانش‌آموخته دکتری عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ایران.
2- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران ، mnn.uiau@yahoo.com
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران.
بروسلوز یک بیماری‌ زئونوز مهم می‌باشد. شیر و فرآورده‌های شیر غیرپاستوریزه از منابع اصلی انتقال بروسلا به انسان هستند. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان آلودگی پنیرهای کوزه‌ای محلی عرضه‌‌شده در شهرستان ارومیه به گونه‌های بروسلا و ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه ­ها انجام شد. 50 نمونه پنیر کوزه‌ای گاوی محلی از خرده‌فروشی‌های لبنیات سنتی مناطق مختلف شهرستان ارومیه به‌‌صورت تصادفی و با شرایط سترون در سال 1401 جمع‌آوری شدند. نمونه‌ها، در آب‌گوشت غنی‌سازی بروسلا و سپس در آگار انتخابی بروسلا با مکمل کشت‌‌داده‌‌ شدند. شناسایی مولکولی گونه‌های بروسلا با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و با واکنش زنجیره‌ای پلیمراز (PCR) انجام‌ شد. آزمایش حساسیت ضدمیکروبی روی جدایه‌ها به‌‌روش انتشار دیسک کربی-بائر انجام شد. از میان نمونه‌های آزمایش‌شده، 2 نمونه آلوده به بروسلا (4‌‌ درصد) تشخیص‌داده شدند. یک نمونه به  بروسلا آبورتوس بیووار 1، 2 و 4  (2‌‌‌ درصد) و نمونه دیگر به بروسلا ملی‌تنسیس (‌2‌ درصد) آلوده بودند. جدایه‌ها در برابر آنتی‌بیوتیک‌های آزیترومایسین، ایمی‌پنم، داکسی‌سایکلین، ریفامپین، کوتریموکسازول، حساس و در برابر آمپی‌سیلین، آموکسی‌سیلین-‌‌‌کلاوولانیک اسید، تتراسایکلین، جنتامایسین و سفتریاکسون مقاوم بودند. هم‌چنین سویه بروسلا آبورتوس در برابر سیپروفلوکساسین، حساس ولی سویه بروسلا ملی‌تنسیس در برابر آن مقاوم بودند. از طرفی جدایه‌ها ویژگی مقاومت به چند دارو (MDR) نشان دادند. از یافته‌ها می‌توان نتیجه‌گیری نمود که آلودگی به بروسلا در پنیرهای کوزه‌ای محلی عرضه‌‌شده در شهرستان ارومیه پایین می‌باشد؛ ولی نظر به بیماری‌زایی بالای بروسلا ملی‌تنسیس برای انسان، غربال‌گری گاوهای آلوده، مایه‌کوبی گله‌های گوسفند و بز و جلوگیری از عرضه شیر و فرآورده‌های شیر غیرپاستوریزه پیشنهاد می‌گردد. هم‌چنین توصیه می‌گردد آنتی‌بیوتیک‌های آزیترومایسین و ایمی‌پنم  توام با سایر آنتی‌بیوتیک‌های رایج در درمان بروسلوز ارزیابی گردند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1402/2/16 | پذیرش: 1402/6/20 | انتشار: 1402/11/1