دوره 20، شماره 138 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 138 صفحات 183-174 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebrahimian M, Panahi Z, Alian Samakkhah S, panahi M. The effect of gelatin coating containing aqueous extract of Citrus sinensis peel on increasing shelf life of rainbow trout fillet during refrigeration. FSCT 2023; 20 (138) :174-183
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68729-fa.html
ابراهیمیان مهدی، پناهی زهرا، عالیان سماک خواه شهره، پناهی محمد. تأثیر پوشش ژلاتین حاوی عصاره آبی پوست پرتقال (Citrus sinensis) بر افزایش ماندگاری گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان طی نگهداری در دمای یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (138) :174-183

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68729-fa.html


1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، za.panahi@mail.um.ac.ir
3- دانشگاه تخصصی فناوری نوین امل
4- دانشگاه بوعلی سینا همدان
چکیده:   (601 مشاهده)
امروزه، استفاده از بسته بندی های فعال حاوی ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی مانند اسانس ها و عصاره های گیاهی جهت افزایش مدت زمان نگهداری مواد غذایی، افزایش یافته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر پوشش ژلاتین حاوی عصاره پوست پرتقال بر افزایش ماندگاری گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان می باشد. پوشش ژلاتین 4 % به همراه سطوح مختلف عصاره پوست پرتقال (2% و4 %) تهیه شدند. پس از تهیه قطعات گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان، تمامی قطعات پوشش دهی شدند و از بابت خصوصیات شیمیایی (pH، TVB-N، TBARS)، میکروبی ( باکتری­های مزوفیل هوازی و سرماگراها ) و خواص حسی ( بو، رنگ، بافت و پذیرش کلی) به مدت 16 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد با فاصله زمانی 4 روزه (0، 4، 8، 12 و 16) ارزیابی شدند. نتایج حاصل از بررسی اثر ضد میکروبی نشان داد کهدر نمونه­های پوشش داده شده با سطوح 2 % و 4 % عصاره پوست پرتقال، میانگین شمارش باکتری­های مزوفیل هوازی و سرماگراها بطور معنی داری کمتر از نمونه شاهد و ژلاتین به تنهایی بود (0.05 > p).  نتایج بررسی خصوصیات شیمیایی نمونه­ها نشان داد، pH، TVB-N و TBARS در طول دوره روند افزایشی داشتند ولی این افزایش در نمونه­های پوشش داده شده با سطوح مختلف عصاره پوست پرتقال با سرعت کمتری صورت گرفت. در ارزیابی خصوصیات ارگانولپتیکی، در ابتدای دوره، تمامی نمونه­ها بالاترین حد پذیرش را داشتند و با گذر زمان و ظهور نشانه­های فساد، از امتیازات کاسته شد، خصوصاً در نمونه شاهد که فاقد هرگونه پوششی بود، علایم فساد زودتر بروز کرد و امتیاز کمتری را به خود اختصاص داد. بطور کلی، نتایج نشان داد پوشش ژلاتین به همراه سطوح مختلف عصاره پوست پرتقال، تأثیر مثبتی در افزایش مدت زمان نگهداری گوشت ماهی دارد و می­توان از این ترکیبات بصورت توام جهت افزایش ماندگاری مواد غذایی پروتیینی استفاده کرد.
 
متن کامل [PDF 778 kb]   (775 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1402/2/6 | پذیرش: 1402/4/5 | انتشار: 1402/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.