دوره 20، شماره 145 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 145 صفحات 34-23 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Faramarzi S, Azadmard-Damirchi S, Afkhami Sarai E, Dakhteh Harouni M. Milk thistle (Silybum marianum) seed oil as a new source of edible oil. FSCT 2024; 20 (145) :23-34
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68619-fa.html
فرامرزی سارا، آزادمرد دمیرچی صدیف، افخمی سرای ابراهیم، داخته هارونی مهری. روغن دانه خار مریم (marianum Silybum) به عنوان منبع روغنی جدید خوراکی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (145) :23-34

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68619-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، sodeifazadmard@yahoo.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
4- کارشناس ارشد، علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس، تهران، ایران
چکیده:   (543 مشاهده)
روغن‌های گیاهی نقش مهمی در تهیه غذا و همچنین فرمولاسیون مواد غذایی داشته و سهم بسزایی در رژیم غذایی و سلامت  ایفا می­کنند. شناسایی و کشت دانه­های روغنی جدید، گامی مهم در جهت تامین روغن مورد نیاز در کشور است. گیاه خار مریم یا ماریتیغال با نام علمی marianum Silybum یک گیاه علفی یک ساله و یا دو ساله می­باشد که از زمان­های قدیم کاربرد­های پزشکی، دارویی و صنعتی فراوانی دارد. این گیاه به دلیل ویژگی‌های بیولوژیکی، نیاز به کود بسیار کم و بخصوص مقاوم به شرایط خشکی و خاک‌های ضعیف است و با شرایط آب و هوایی اغلب مناطق ایران سازگاری دارد. دانه ماریتغال شامل درصد قابل توجهی روغن (20-30%) با ارزش تغذیه­ای بالا به دلیل وجود اسیدهای چرب ضروری مانند اسیدهای لینولئیک (40-60%)، اولئیک (20-32%) و ترکیبات آنتی­اکسیدانی و زیست فعال همچون توکوفرول ­ها، کاروتنوئیدها و استرول­ها است. لذا روغن حاصل از دانه ماریتغال با توجه به مصرف طولانی مدت آن در جوامع مختلف و ترکیبات زیست فعال آن می­تواند به عنوان روغن خوراکی جدیدی موردنظر قرار بگیرد. در این مقاله مروری، نگاهی اجمالی به گیاه ماریتیغال، درصد روغن و ترکیبات آن در مناطق مختلف پرداخته شده است. با توجه به گزارش­های علمی و مقالات، کشت و توسعه این دانه­ی روغنی جدید و ارزشمند با ارزش اقتصادی خوب بعنوان منبع روغنی جدید توصیه می­شود.
 
متن کامل [PDF 1023 kb]   (488 دریافت)    
نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: تکنولوژی روغن و فرآورده ها
دریافت: 1402/1/30 | پذیرش: 1402/9/4 | انتشار: 1402/12/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.