دوره 20، شماره 134 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 134 صفحات 108-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi A, Shahidi S, Safari R, Motamedzadegan A, Ghorbani-HasanSaraei A. Comparison of antioxidant properties of chlorophyll extracted from alfalfa (Medicago sativa L.) using enzymatic and ultrasonic extraction methods. FSCT 2023; 20 (134) :99-108
احمدی امیر، شهیدی سید احمد، صفری رضا، معتمدزادگان علی، قربانی حسن سرایی آزاده. مقایسه ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی کلروفیل استخراج‌شده از گیاه یونجه (.Medicago sativa L) با بهره‌گیری از روش‌های استخراج آنزیمی و فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (134) :99-108

1- واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی ، sashahidy@yahoo.com
3- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
4- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
امروزه از رنگ­دانه­ های طبیعی به ­صورت گسترده ­ای در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی استفاده می­گردد و طی سال­های اخیر تحقیقات متعددی پیرامون روش­های استخراج و بررسی خواص رنگ­دانه های طبیعی انجام یافت. هدف از این تحقیق نیز مقایسه ویژگی­های آنتی­اکسیدانی کلروفیل استخراج­شده از گیاه یونجه (.Medicago sativa L) با بهره­گیری از روش­های استخراج آنزیمی و فراصوت می­باشد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی با سه روش مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS و قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP) انجام گرفت. نتایج نشان داد که غلظت کلروفیل a در گیاه یونجه بیشتر از غلظت کلروفیل b بوده است و همچنین روش آنزیمی نیز عملکرد بالاتری در استخراج کلروفیل نشان داده است. علاوه براین غلظت­های بالاتر عصاره یونجه فعالیت آنتی­اکسیدانی بیشتری در مهار رادیکال آزاد DPPH و نیز قدرت احیاکنندگی آهن نشان داد (05/0>p.). همچنین، با افزایش غلظت عصاره، مقدار ترکیبات فنلی کل و ترکیبات فلاونوئیدی افزایش یافت (05/0>p.). به دلیل عملکرد مطلوب­تر، از کلروفیل استخراج­شده به روش آنزیمی در ارزیابی خواص آنتی­اکسیدانی یعنی مهار رادیکال­های آزاد DPPH و ATBS و نیز قدرت احیاکنندگی آهن استفاده گردید و با افزایش غلظت کلروفیل نیز خواص آنتی­ اکسیدانی افزایش یافت. با توجه به اثر آنتی­اکسیدانی مطلوب کلروفیل استخراج ­شده به روش آنزیمی از گیاه یونجه می­ توان کاربرد آن را در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی مورد ارزیابی قرار داد و با استفاده از این تکنیک سامانه­ های استخراجی در مقیاس صنعتی طراحی نمود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: استخراج ترکیبات موثره
دریافت: 1401/11/21 | پذیرش: 1401/12/22 | انتشار: 1402/1/18