دوره 20، شماره 139 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 139 صفحات 233-220 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sabeti A, Fadavi A, Arabshahi Delouee S, Seraj A, Shahi T. Investigation of physicochemical properties of Echium amoenum flower extract produced with different carriers by spray drying method. FSCT 2023; 20 (139) :220-233
ثابتی امیر، فدوی ابوالفضل، عربشاهی دلوئی سعیده، سراج ابوالقاسم، شاهی طاهر. بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی عصاره گل گاوزبان (Echium amoenum) تولید شده با حامل های مختلف به روش خشک‌ کن پاششی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (139) :220-233

1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران ، fadavi.ac.ir@gmail.com
3- گروه علوم دامی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
4- گروه ماشین‌های کشاورزی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاداسلامی، آزادشهر، ایران
در این پژوهش، تاثیر دمای هوای ورودی (130 و c˚160)، نوع و ترکیب حامل­ها (مالتودکسترین، صمغ عربی و کنسانتره پروتئین آب پنیر) بر بازدهی تولید، مقدار رطوبت، دانسیته توده، دانسیته ضربه، حلالیت، نم­پذیری، جریان پذیری (زاویه ریپوز) و جاذب­الرطوبگی عصاره گل گاوزبان خشک شده به روش پاششی بررسی شدند. در همه آزمون­ها، دور اتمایزر، سرعت جریان خوراک، دمای خوراک و فشار هوای اتمایزر بترتیب در 18000 دور بر دقیقه ، 10 میلی لیتر بر دقیقه، 1±30 درجه سانتیگراد و 1/0±4 بار ثابت نگاه داشته شدند. حداقل اختلاف معنی­دار در کمتر از (P< 0.05) با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبه گردید. نتایج نشان دادند که بالاترین بازده تولید (48%) در نمونه­های خشک شده با ترکیب مالتودکسترین و WPC حاصل شد. درحالی‌که استفاده از پروتئین بعنوان حامل منجر به کاهش مقدار رطوبت، دانسیته توده و ضربه، حلالیت، نم­پذیری و جاذب­الرطوبگی ذرات شد. نتایج بهینه سازی با استفاده از مدلهای برآورد شده بیانگر این بود که بیشترین میزان حلالیت و کمترین میزان هیگروسکپی در پودر خشک شده در دمای 130 درجه سانتیگراد با حامل مالتودکسترین و صمغ عربی ایجاد می گردد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1401/11/20 | پذیرش: 1402/4/18 | انتشار: 1402/6/10