دوره 21، شماره 147 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 147 صفحات 44-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khanjani M, ariaii P, Najafian L, Esmaeili M. Investigating the physical and mechanical properties of polylactic acid-nanocellulose nanocomposite film containing Lactobacillus casei probiotic bacteria. FSCT 2024; 21 (147) :34-44
خانجانی معصومه، آریایی پیمان، نجفیان لیلا، اسماعیلی مهرو. بررسی ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی فیلم نانوکامپوزیتی پلی لاکتیک اسید-نانو سلولز حاوی باکتری‌ پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (147) :34-44

1- 1) گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران ، p.aryaye@yahoo.com
3- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی،ساری، ایران
4- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
در این مطالعه، بقای باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی اضافه شده به فیلم نانوکامپوزیتی پلی لاکتیک اسید-نانو سلولز طی دوره 16 روزه نگهداری در یخچال بررسی شد. بدین منظور 3 فیلم خوراکی شامل، پلی­لاکتیک اسید، پلی­لاکتیک اسید + نانو­سلولز، پلی­لاکتیک اسید+ نانو سلولز+ لاکتوباسیلوس کازئی (log CFU/g 9) تهیه و ویژگی­های فیزیکی و مکانیکی فیلم­ها و همچنین بقای باکتری  لاکتوباسیلوس کازئی بررسی شد. نتایج آزمون مکانیکی نشان داد استفاده از باکتری پروبیوتیک سبب کاهش مقاومت کششی و کشش تا قبل از نقطه پارگی فیلم پلی­لاکتیک اسید- نانوسلولز شد (05/0>P) اما افزودن نانوسلولز سبب بهبود ویژگی­های مکانیکی فیلم پلی­لاکتیک اسید شد. نتایج حاصل از آزمون­های فیزیکی شامل رطوبت، حلالیت، نفوذ­پذیری به بخار آب نشان داد افزودن باکتری پروبیوتیک و نانوسلولز سبب بهبود خواص فیزیکی فیلم شد، اما کدورت فیلم­ها افزایش یافت (05/0>P). براساس نتایج مطالعه حاضر، با افزایش زمان نگهداری، بقای باکتری­های پروبیوتیک در نانوفیلم کاهش یافت و در انتهای دوره نگهداری مقادیر آن برابر log CFU/g12/6 بود، اما از محدوده مجاز (log CFU/g 6) برخوردار بود. بنابراین، ترکیب سویه‌ پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی در فیلم خوراکی می‌تواند حامل مناسب آن در دمای یخچال باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1401/11/12 | پذیرش: 1402/10/12 | انتشار: 1403/2/1