دوره 20، شماره 139 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 139 صفحات 92-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

خندقی ج, Afshar Mogaddam M R, Vajdi Hokmabad S. Development of a deep eutectic solvent-based extraction method for determination of tetracycline, Oxytetracycline and Enrofloxacin residues in cheese sample by high performance liquid chromatography. FSCT 2023; 20 (139) :79-92
خندقی جلیل، افشار مقدم محمدرضا، وجدی حکم آباد صمد. توسعه یک روش استخراج مبتنی بر حلال‌های یونی مغناطیسی برای اندازه‌گیری باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین، اکسی تتراسایکلین و انروفلوکساسین در نمونه پنیر به‌وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (139) :79-92

1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی، سراب، ایرانوگروه بیوتکنولوژی مواد غذایی، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- مرکز ایمنی غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایرانومرکز آنالیز دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3- گروه علوم دامی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی، سراب، ایران ، Samad.Vajdi@iausa.ac.ir
استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک‌ها در صنعت دامپروری سبب تجمع مقادیر باقیمانده آنها در مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند محصولات لبنی می‌شود. از آنجائیکه مصرف این مواد غذایی تأثیر منفی بر سلامتی انسان می‌گذارد لذا سازمان‌های نظارتی مانند اتحادیه اروپا حداکثر مجاز باقیمانده (MRLs) برای آنتی‌بیوتیکها در مواد غذایی با منشاء دامی تعیین کرده‌اند. هدف این تحقیق ارائه یک روش میکرواستخراج مبتنی بر حلال‌های یونی مغناطیسی برای پیش تغلیظ باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین، اکسی تتراسایکلین و انروفلوکساسین در پنیر و اندازه‌گیری آن‌ها به‌وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به شناساگر آرایه دیودی بوده است. برای این منظور اثر پارامترهای مختلف موثر در کارایی استخراج مورد بررسی و بهینه‌سازی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که مقادیر باقیمانده اکسی‌تتراسایکلین و تتراسایکلین به ترتیب در 4 و 5 نمونه از پنیرهای آزمایش شده بیش از حدمجاز تعیین شده بود. باقیمانده انروفلوکساسین نیز در هیچ‌یک از نمونه‌ها یافت نشد. از مزایای روش استخراج پیشنهادی می‌توان به قدرت جداسازی بالا و امکان آنالیز مخلوط آنالیت ها با حساسیت بالا اشاره کرد به‌طوریکه تحت شرایط بهینه، درصد بازیافت آنالیت‌ها 91-80 و حدود تشخیص و اندازه‌گیری به ترتیب کمتر از 8/1 و 6  نانوگرم در گرم و بسیار کمتر از حد مجاز تعیین شده برای آنتی‌بیوتیک‌های هدف در پنیر (100 نانوگرم در گرم) بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: استخراج ترکیبات موثره
دریافت: 1401/10/8 | پذیرش: 1402/3/27 | انتشار: 1402/6/10