دوره 20، شماره 136 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 136 صفحات 149-137 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

sharifi A, khademi shurmasti D. Effect of chitosan molecular weight and type of plasticizer in edible coating on internal quality and eggshell morphology. FSCT 2023; 20 (136) :137-149
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66415-fa.html
شریفی عارف، خادمی شورمستی داریوش. تأثیر وزن مولکولی کیتوزان و نوع نرم‌کننده در پوشش خوراکی بر شاخص‌های کیفیت داخلی و ریخت‌شناسی پوسته تخم‌مرغ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (136) :137-149

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66415-fa.html


1- گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2- گروه کشاورزیف واحد سوادکوهف دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران ، dkhademi@gmail.com
چکیده:   (632 مشاهده)
به­ منظور بررسی تأثیر وزن مولکولی کیتوزان و نوع نرم­ کننده مورد استفاده در ترکیب پوشش خوراکی بر شاخص ­های کیفیت داخلی و ریخت­ شناسی پوسته تخم ­مرغ، آزمایشی با 125 عدد تخم­ مرغ در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار شامل تخم­ مرغ­ های فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش­های مبتنی بر کیتوزان­های با وزن مولکولی زیاد (450 کیلو دالتون) یا وزن مولکولی کم (65 کیلو دالتون) و بکارگیری نرم ­کننده­ های گلیسرول یا سوربیتول و 3 تکرار اجرا شد. پوشش­ دهی به ­روش غوطه ­وری انجام شد و تخم­ مرغ­ها به­ مدت 4 هفته در دمای محیط نگهداری شدند. فراسنجه های کیفیت داخلی تخم­ مرغ شامل افت وزنی، واحد هاو، اندیس زرده و pH سفیده، بطور هفتگی ارزیابی شدند. در پایان دوره نگهداری، تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت ریخت­ شناسی پوسته تهیه شد. نتایج نشان داد پوشش خوراکی بر پایه کیتوزان به ­طور معنی­داری (P<0.05) موجب بهبود تمام شاخص­های مورد ارزیابی شد. در پایان هفته چهارم نگهداری، در این میان، کمترین مقادیر درصد افت وزنی (90/0 ± 01/7) و pH سفیده تخم­ مرغ­ (15/0 ± 90/8) و بیشترین مقادیر واحد هاو (23/3 ± 80/63) و اندیس زرده (06/0 ± 34/0) در تخم­ مرغ­های حاوی پوشش کیتوزان وزن مولکولی زیاد سوربیتول دیده شد (P<0.05). در تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز ترک و ریزحفرات کمتر و یکنواختی و پیوستگی بیشتری در پوسته خارجی تخم­ مرغ­ها در گروه مذکور دیده شد. لذا به­ منظور بهبود کیفی پوشش خوراکی بر پایه کیتوزان به ­عنوان یک بسته­ بندی زیست­ سازگار جهت افزایش زمان انبارمانی تخم­ مرغ، کیتوزان با وزن مولکولی بیشتر و نرم­ کننده سوربیتول توصیه می­شود.       
متن کامل [PDF 1036 kb]   (400 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بسته بندی و انواع پوشش های در صنایع غذایی
دریافت: 1401/10/8 | پذیرش: 1402/2/11 | انتشار: 1402/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.