دوره 13، شماره 52 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 52 صفحات 45-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rostami S, Ghasem Nejad M, Ramezani Malak Roodi M. Effect of fruit harvest time on antioxidant compounds of oil in some olive (Olea europaea L.) cultivars at Roodbar region. FSCT 2016; 13 (52) :35-45
رستمی اوزمچلوئی صدیقه، قاسم‌نژاد محمود، رمضانی ملک رودی محمد. تاثیر زمان برداشت میوه روی میزان ترکیبات آنتی‌اکسیدانی روغن برخی از ارقام زیتون (Olea europaea L.) در منطقه رودبار. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (52) :35-45

1- دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان
2- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان
3- استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی استان گیلان
چکیده یکی از مهمترین عامل موثر بر کیفیت روغن زیتون، برداشت به موقع میوه‌هاست. در این پژوهش، اثر زمان برداشت میوه بر میزان ترکیبات آنتی‌اکسیدانی روغن چهار رقم زیتون زرد، روغنی، آربیکین و کراتینا در منطقه رودبار، استان گیلان مطالعه شد. به این منظور ویژگی‌هایی از جمله میزان کلروفیل کل، کاروتنوئید کل، فنول کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، غلظت عصاره مورد نیاز برای بازدارندگی 50 درصد از رادیکال DPPH ((IC50 و کارایی ضد رادیکالی (AE) روغن زیتون اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که تاخیر در برداشت میوه میزان ترکیبات آنتی‌اکسیدانی روغن از جمله کلروفیل کل، کاروتنوئید کل، فنول کل و فلاونوئید کل روغن را در هر چهار رقم مورد مطالعه کاهش داد، که در نتیجه فعالیت آنتی‌اکسیدانی کل و کارایی ضد رادیکالی روغن کاهش پیدا کرد، اما IC50 افزایش یافت. نتایج همچنین نشان داد که بین فعالیت آنتی‌اکسیدانی کل با کارایی ضد رادیکالی (919/0+)، کلروفیل کل (562/0+)، کاروتنوئید کل (511/0+)، فنول کل (86/0+) و فلاونوئید کل (868/0+) همبستگی مثبت و معنی‌دار، اما با IC50 (87/0-) همبستگی منفی معنی‌دار وجود داشت. در کل، بالاترین میزان ترکیبات آنتی‌کسیدانی روغن زمانی مشاهده شد که میوه‌های سه رقم زرد، روغنی و آربیکین در محدوده زمانی 15 تا 26 مهر ماه و در رقم کراتینا 26 مهر تا 10 آبان برداشت شدند. بعلاوه، تاخیر در برداشت باعث افزایش درصد روغن میوه زیتون گردید، اما ترکیبات آنتی‌اکسیدانی روغن و ارزش غذایی آن را کاهش داد.

دریافت: 1394/2/1 | پذیرش: 1394/7/1 | انتشار: 1395/3/1