دوره 20، شماره 137 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 137 صفحات 229-210 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azadi M, Mehraban Sangatash M, Azadi H, Ehtiati A. Evaluation of physicochemical properties of yogurt fortified with inactive baker's yeast. FSCT 2023; 20 (137) :210-229
آزادی محمد، مهربان سنگ آتش معصومه، آزادی حسین، احتیاطی احمد. بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی ماست غنی‌شده با مخمر نانوایی غیر فعال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (137) :210-229

1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کاشمر، کاشمر، ایران
2- استادیار، گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران ، mmehrabans@yahoo.com
3- گروه اقتصاد و توسعه روستایی دانشگاه لیژ بلژیک
4- مسئول واحد تحقیق و توسعه شرکت صنایع غذایی گرینه، شهرک صنعتی خیام، نیشابور، ایران
غنی‌سازی، یکی از راه‌های بهبود ارزش غذایی غذاها است. در این پژوهش غنی‌سازی ماست با مخمر ساکارومایسیس سرویزیه به عنوان منبعی ارزان قیمت از فیبر، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی برای تولید یک غذای فراسودمند صورت گرفت. ویژگی‌های فیزیکی - شیمیایی و حسی تیمارهای غنی‌شده ارزیابی شد. شیر گاو در 3 سطح چربی (2/1، 8/1 و 3 درصد) با مخمر در 4 سطح (0، 3/0، 6/0 و 9/0 درصد) مخلوط و در تهیه نمونه‌های ماست استفاده شد. نتایج نشان داد به طور کلی درصد چربی، درصد مخمر و مدت زمان نگهداری بر تغییرات pH و اسیدیته در سطح اطمینان 95% معنی‌دار بود. با افزایش درصد چربی، pH افزایش و اسیدیته کاهش داشت. افزایش درصد مخمر، باعث کاهش pH و افزایش شد. آب‌اندازی ماست با افزایش درصد چربی و یا مخمر و همچنین با افزایش مدت زمان نگهداری کاهش داشت. سفتی بافت در اثر افزایش چربی افزایش و در مجموع در اثر افزایش درصد مخمر کاهش داشت. بیشترین میزان سفتی بافت در سطح مخمر صفر درصد و کمترین میزان آن در سطح مخمر 9/0% بود. درصد چربی، درصد مخمر و همچنین برهمکنش این دو متغیر، بر شاخص رنگی a*، b* با اطمینان 95% تاثیرگذار و معنی‌دار بودند. اما بر شاخص رنگی L*، تنها متغیر درصد مخمر تاثیر معنی‌دار داشت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد تنها متغیر درصد چربی بر رایحه، احساس دهانی، بافت داخلی، قاشق‌پذیری و پذیرش کلی تاثیر معنی‌دار داشته است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1401/9/2 | پذیرش: 1402/3/23 | انتشار: 1402/4/10