دوره 19، شماره 132 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 132 صفحات 409-397 | برگشت به فهرست نسخه ها

Navidi Far H, Agha Farmani B, Derakhshan S, Kazemzadeh B, Kahorian A. The effect of the concentration process on the bioactive compounds of dilute sugar beet syrup: investigation of its physical and chemical characteristics. FSCT 2023; 19 (132) :397-409
نویدی فر حبیب، آقا فرمانی بیوک، درخشان شایسته، کاظم زاده بهروز، کهوریان امین. تاثیر فرآیند تغلیظ بر ترکیبات زیست فعال شربت رقیق چغندر قند: بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (132) :397-409

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران ، artanbay@yahoo.com
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، ایران.
3- دانش آموخته کارشناسی زبان انگلیسی، گروه زبان انگلیسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
4- دانش آموخته کارشناسی ارشد شیمی کاربردی، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
5- دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
در این تحقیق اثر فرآیند تغلیظ (اواپراسیون) بر ترکیبات زیست فعال و ویژگی­های کیفی شربت رقیق و شربت غلیظ طی زمان برداشت چغندر بررسی شد. ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی شربت رقیق و ویژگی­های کیفی مانند بریکس، درجه­ی خلوص و رنگ محلول مورد توجه بودند. برای این منظور از اوایل مهرماه تا اواخر دی­ماه سال 94 برای شربت رقیق از مرحله­ی آخر فرآیند تصفیه و برای شربت غلیظ از مرحله­ی آخر فرآیند تغلیظ نمونه­برداری شد و کلیه­ی آزمایشات شیمیایی کیفی بر اساس کتاب مرجع ایکومزا انجام شد. در شربت رقیق مقدار آنتوسیانین طی زمان برداشت چغندر ثابت بود، اما مقدار فنول کل در ماه­های اول و چهارم تفاوت معنی­داری داشت. مقدار پروتئین در ماه­های اول، سوم و چهارم تفاوت معنی­داری نداشت. بیشترین بریکس شربت رقیق درماه‌های اول و دوم 14/13% بود و درجه­ی خلوص آن از ابتدا تا انتهای فصل برداشت روند افزایشی داشت. بیشترین رنگ محلول شربت رقیق در ماه­های سوم و چهارم برداشت مشاهده شد. شربت غلیظ در ماه‌های اول و دوم از بیشترین بریکس (به­طور متوسط 53%) برخوردار بود و این شربت در زمان برداشت به جزء ماه دوم، رنگ محلول بالایی داشت. نتایج حاصل از این تحقیق صحت عملکرد فرآیندهای تصفیه و اواپراسیون برای حذف هر چه بیشتر ناخالصی‌های موجود در شربت خام استخراج شده از خلال­های چغندر قند را نشان داد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی قند و فرآورده ها
دریافت: 1401/8/18 | پذیرش: 1401/9/24 | انتشار: 1401/12/10