دوره 14، شماره 68 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 319-329 | برگشت به فهرست نسخه ها

نوروز جواد، عزیزی محمد حسین، حمیدی اصفهانی زهره. تأثیر اتمسفر اصلاح‌شده و نوع بسته‌بندی، در افزایش زمان ماندگاری نان تست. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (68) :329-319

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
چکیده نان مهم‌ترین پایه غذای مردم ایران و جهان به شمار می‌رود. نان تست از انواع نان‌های حجیم است. این نان در اکثر نقاط دنیا برای وعده صبحانهمصرف می‌شود. با استفاده از بسته‌بندی مناسب می‌توان کیفیت ماده غذایی را تا حد زیادی حفظ نمود. یکی از روش‌های بسته‌بندی مواد غذایی استفاده از اتمسفر اصلاح‌شده هست. در مطالعه حاضر هدف بررسی تأثیر اتمسفر اصلاح‌شده بر کیفیت و زمان ماندگاری نان تست در زمان نگهداری 14 روز (دمای 125 سانتی گراد) در اتمسفرهای اصلاح‌شده با میزان 80% دی‌اکسید کربن+20% نیتروژن؛ 60% دی‌اکسید کربن+40% نیتروژن و اتمسفر هوای طبیعی که به ترتیب H3، H2، H1 نامیده شدند، با استفاده از فیلم‌های دولایه پلی‌اتیلنی- پلی‌پروپیلن F3 که در کارخانه مورداستفاده قرار می‌گیرد، فیلم‌های سه لایه رویه آلومینیومی، پلی‌اتیلنی و پلی‌پروپیلنی در یک‌طرف و دولایه شفاف پلی‌اتیلنی- پلی‌پروپیلنی در طرف دیگر F2 و فیلم‌های سه لایه رویه آلومینیومی،  پلی‌اتیلنی – پلی‌پروپیلنی به‌صورت بسته‌بندی کامل (تماماً رویه آلومینیومی) F1 بوده است. با استفاده از عکس‌برداری با میکروسکوپ الکترونی SEMخصوصیات نان تست در نمونه‌های قابل‌استفاده در مدت‌زمان نگهداری بررسی شد. نتایج بررسی‌ها نشان داد برش‌های نان تست دربسته بندی F2 و اتمسفر اصلاح‌شده H2 طی مدت‌زمان نگهداری 14 روز به‌استثناء درصد بسیار کمی بیاتی هیچ‌گونه آلودگی میکروبی، کاهش رطوبت و خصوصیات حسی نامطلوبی نداشته و کاملاً قابل‌استفاده بود.

دریافت: 1395/1/1 | پذیرش: 1395/7/1 | انتشار: 1396/7/1