دوره 19، شماره 132 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 132 صفحات 148-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini F, saberian H, Bolourian B, Afshari M. Optimization of annatto dye extraction in semi-industrial scale and evaluation of its stability in laboratory scale and food model system. FSCT 2023; 19 (132) :135-148
حسینی فرشته، صابریان حامد، بلوریان شادی، افشاری مجید. بهینه‌سازی شرایط استخراج رنگ آناتو در مقیاس نیمه صنعتی و ارزیابی پایداری رنگی آن در شرایط آزمایشگاهی و سیستم مدل غذایی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (132) :135-148

1- گروه پژوهشی افزودنی های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی ، f.hoseini@acecr.ac.ir
2- جهاد دانشگاهی
3- گروه پژوهشی افزودنی های غذایی. پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی . جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
4- شرکت دانش بنیان افزودنی های طبیعی گلچین توس
در این پژوهش، تاثیر متغیرهای نوع حلال، نسبت دانه به حلال، دما و زمان استخراج بر بازده رنگی، خلوص رنگ و بازده بیکسین/ نوربیکسین دانه آناتو بود. طرح مرکب مرکزی با چهار فاکتور نوع حلال (استون، سود، سود-استون)، نسبت حلال به ماده جامد (1:1 تا 1:5 میلی لیتر بر گرم) و زمان (2-6 ساعت) و دمای استخراج (25-65 درجه سانتیگراد) در سه سطح (1- ، 0 و 1) بررسی شد. نتایج حاکی از آن بود که مدل درجه دوم برای بازده رنگ آناتو معنی دار می باشد و ضریب تببین (R2) محاسبه شده برای آن 915/0 بود که بیانگر آن است که 5/91% تغییر در پاسخ ها توسط مدل برازش شده قابل تبیین است. همچنین دما و زمان استخراج تاثیر معنی داری بر بازده استخراج نشان نداد. بازده بیشینه تحت شرایط حلال هیدروکسید سدیم، دمای41/46، زمان 05/2 ساعت و نسبت حلال به ماده جامد 5 به 1، معادل 31/13% پیش بینی گردید. مدل درجه دوم برای خلوص رنگ آناتو معنی دار بود و ضریب تبیین (R2) محاسبه شده برای آن 848/0 بود. با تغییر نوع حلال از استون به سود و افزایش نسبت حلال به ماده جامد، خلوص افزایش یافت. شاخص بازده بیکسین/ نوربیکسین نیز که در واقع وزن بیکسین/ نوربیکسین نسبت به دانه آناتو می باشد، به عنوان یک شاخص جامع تر تعیین و محاسبه شد. همچنین موثرترین عامل در تغییرات رنگ پودر آناتو، عامل نور تشخیص داده شد که درصورت حذف آن با استفاده از بسته بندی های مناسب می توان کیفیت پودر رنگ های استخراجی را تا حدود زیادی حفظ نمود. نتایج مشابهی در خصوص پایداری پودر رنگ آناتو در سیستم مدل غذایی پودر آب پنیر مشاهده شد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رنگ ها، نگهدارنده ها و افزودنی ها
دریافت: 1401/6/30 | پذیرش: 1401/9/2 | انتشار: 1401/12/10