دوره 19، شماره 131 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 131 صفحات 186-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassanloofard Z, Gharekhani M, Zandi M, Roufegarinejad L, Ganjloo A. Kinetic modeling and artificial neural network approach for the modelling of Ohmic-assisted extraction of Falcaria vulgaris extract. FSCT 2022; 19 (131) :173-186
حسنلوفرد زینب، قره خانی مهدی، زندی محسن، روفه گری نژاد لیلا، گنجلو علی. مدل‌سازی سینتیکی و رویکرد شبکه عصبی مصنوعی فرایند استخراج به روش ‌حرارت‌دهی مقاومتی عصاره غازیاغی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (131) :173-186

1- دانشجوی دکتری علوم ومهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- استادیارگروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران ، zandi@znu.ac.ir
4- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد واحد تبریز
تجزیه‌وتحلیل مدل‌سازی استخراج از ترکیبات طبیعی در کاربرد صنعتی ضروری است. در مقاله حاضر، استخراج عصاره از  گیاه غازیاغیFalcaria vulgaris) ) به روش حرارت‌دهی مقاومتی مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه به منظور بیان تأثیر برخی از متغیرهای مشخص (نظیر گرادیان ولتاژ، نسبت اتانول به آب، زمان و دمای استخراج) بر بازده استخراج و محتوای فنلی کل (TPC) انجام شد. مدل‌های سینتیک (مدل‌های مرتبه اول، مرتبه دوم و پلگ) و شبکه عصبی مصنوعی برای مدل‌سازی فرآیند استخراج به به روش حرارت‌دهی مقاومتی استفاده شد. مطالعه سینتیکی نقش بسیار مهمی در ارزیابی فرآیند استخراج بازی می‌کند، زیرا امکان تخمین مقرون‌به‌صرفه بودن فرآیند از نظر صرفه‌جویی در زمان، هزینه و انرژی را فراهم می‌نماید. نتایج نشان داد که مدل‌های سینتیکی مرتبه دوم و پلگ توانستند به‌ترتیب مقادیر محتوای فنل کل عصاره و راندمان استخراج را با موفقیت پیش‌بینی نمایند. ضریب همبستگی بین بازده استخراج تجربی به‌دست‌آمده و محتوای فنلی کل و مقادیر پیش‌بینی‌شده توسط شبکه عصبی مصنوعی (2-16-4) برای آموزش برابر 995/0، برای اعتبارسنجی برابر 963/0 و برای آزمایش برابر 979/0 بود، که نشان‌دهنده توانایی پیش‌بینی خوب مدل است. مدل شبکه عصبی مصنوعی کارایی پیش‌بینی بالاتری نسبت به مدل‌های جنبشی داشت. شبکه عصبی مصنوعی می‌تواند فرآیند را با به‌طور مطمئن‌تری نسبت به مدل‌های سینتیکی با قابلیت‌های پیش‌بینی و تخمین بهتری مدل کند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: استخراج ترکیبات موثره
دریافت: 1401/6/22 | پذیرش: 1401/9/21 | انتشار: 1401/10/10