دوره 20، شماره 134 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 134 صفحات 46-31 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shirazi L, Almasi H. Studying the effect of zinc oxide nanoparticles and cellulose nanofiber on the morphological, structural, thermal, mechanical and barrier properties of nanocomposite film based on Barhang (Plantago major L) mucilage. FSCT 2023; 20 (134) :31-46
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64140-fa.html
شیرازی لیلا، الماسی هادی. مطالعه تأثیر نانوذرات اکسید روی و نانوالیاف سلولز بر روی خصوصیات مورفولوژیکی، ساختاری، حرارتی، مکانیکی و بازدارندگی فیلم نانوکامپوزیت برپایه موسیلاژ دانه بارهنگ (Plantago major L.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (134) :31-46

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64140-fa.html


1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آفاق، ارومیه
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران ، almasi1985@yahoo.com
چکیده:   (491 مشاهده)
هدف از این پژوهش تولید فیلم نانوکامپوزیت برپایه موسیلاژ دانه بارهنگ بود. نانوذرات اکسید روی ZnO و نانوفیبر سلولز CNF هرکدام در دو غلظت 4 و 8 درصد به منظور تقویت خصوصیات مورفولوژیکی و ساختاری، حرارتی، بازدارندگی به بخار آب و خواص مکانیکی فیلم ها استفاده شد. براساس نتایج FTIR برقراری پیوندهای شیمیایی جدید بین نانوذرات و پلی ساکارید موسیلاژ تایید شد. آزمون XRD نشان داد که ZnO بیشتر از CNF ساختار نیمه بلورین فیلم بارهنگ را تحت تأثیر قرار می دهد. بررسی مورفولوژی فیلم با SEM سطح صاف فیلم شاهد را نشان داد اما با افزودن نانوذرات، زبری و ناهمگونی سطح بیشتر شد. آزمون TGA تقویت مقاومت حرارتی در اثر افزودن نانوذرات را اثبات کرد. اما تاثیر CNF در تقویت خصوصیات حرارتی بیشتر از ZnO بود. افزودن نانوذرات در غلظت 4 درصد تأثیری بر روی ضخامت فیلم ها نداشت اما با افزایش غلظت ضخامت بیشتر شد. محتوای رطوبت و میزان جذب رطوبت فیلم ها با افزودن نانوتقویت کننده ها کاهش یافت. نفوذپذیری به بخار آب فیلم به غلظت نانومواد وابسته بود و در غلظت 4 درصد کاهش معنی داری داشت اما در غلظت 8 درصد به دلیل توده شدن و ماهیت آبدوست نانومواد مجددا بیشتر شد. زاویه تماس سطح فیلم ها با آب در اثر افزودن zNo بیشتر شد اما CNF باعث کاهش این زاویه شد. CNF در مقایسه با ZnO عملکرد بهتری روی خصوصیات مکانیکی داشت و بیشترین تأثیر را در افزایش استحکام کششی، مدول الاستیک و درصد ازدیاد طول نشان داد. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که فیلم نانوکامپوزیت موسیلاژ دانه بارهنگ حاوی نانوتقویت کننده های آلی و معدنی از خواص فیزیکوشیمیایی مطلوبی برخوردار بوده و میتواند به عنوان یک گزینه مناسب در بسته بندی مواد غذایی بکار رود. 
متن کامل [PDF 986 kb]   (229 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: هیدروکلوئیدها،امولسیون
دریافت: 1401/6/20 | پذیرش: 1401/12/5 | انتشار: 1402/1/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.