دوره 19، شماره 130 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 130 صفحات 212-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi S, Alimi M, Shahidi S, Shokoohi S. Physicochemical and functional properties of modified amaranth starch with adipic acid and acetic anhydride mixture. FSCT 2022; 19 (130) :197-212
محمدی سحر، علیمی مزدک، شهیدی سید احمد، شکوهی شیرین. ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و عملکردی نشاسته آمارانت اصلاح‌شده با مخلوط آدیپیک‌اسید و استیک‌انیدرید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (130) :197-212

1- واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
2- واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی ، ahooora_mazdak@yahoo.com
3- پژوهشکده توسعه فناوری‌های شیمیایی، پلیمری و پتروشیمیایی، پژوهشگاه صنعت نفت
این مطالعه با هدف بررسی تأثیر اصلاح شیمیایی با استفاده از مخلوط آدیپیک ‌اسید و استیک ‌انیدرید (با نسبت 1 به 30) بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و عملکردی نشاسته آمارانت و نیز تعیین شرایط بهینه اصلاح با مخلوط مذکور انجام گرفت. 9 تیمار بر اساس 3 فاکتور دخیل در اصلاح شیمیایی شامل بر غلظت اصلاح‌کننده (%4، %6 و %8)، زمان واکنش (60، 90 و 120 دقیقه) و pH سوسپانسیون (8، 5/8 و 9) به روش تاگوچی طراحی گردید. ویژگی‌های قدرت تورم، انحلال، رنگ، شفافیت خمیر، خصوصیات حرارتی، پایداری انجماد و انجماد زدایی و روند تغییرات ویسکوزیته ظاهری بررسی شدند. نتایج نشان داد، مخلوط آدیپیک‌اسید/استیک‌انیدرید باعث بهبود قدرت تورم، انحلال و شفافیت خمیر نشاسته آمارانت شد. دماهای ژلاتیناسیون، آنتالپی ژلاتیناسیون، پایداری انجماد و انجمادزدایی نشاسته‌های اصلاح‌شده در مقایسه با نشاسته معمولی آمارانت کاهش یافت. اصلاح شیمیایی انجام‌شده سبب افزایش روشنایی و کاهش زردی و قرمزی پودرهای نشاسته اصلاح‌شده، شد. مخلوط مذکور ویسکوزیته ظاهری نشاسته‌های اصلاح شده را در مقایسه با نشاسته معمولی افزایش داد. خمیر تمامی نمونه‌های نشاسته‌ (اصلاح‌شده و معمولی) رفتار رقیق شونده با برش نشان دادند. همچنین، شرایط بهینه به‌صورت غلظت اصلاح‌کننده %6، زمان واکنش 120 دقیقه و pH سوسپانسیون 9 با بی مقیاس سازی نتایج حاصل از آنالیز تاگوچی تمامی داده­های نشاسته‌های اصلاح‌شده (به‌جز ویسکوزیته ظاهری، اندیس زردی و قرمزی) با استفاده از روش انحراف درصد مرتبط تعیین گردید.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرمولاسیون مواد غذایی
دریافت: 1401/5/14 | پذیرش: 1401/8/8 | انتشار: 1401/9/10