دوره 19، شماره 130 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 130 صفحات 328-307 | برگشت به فهرست نسخه ها

FARAJI N, Alizadeh M, FARAJI S. Modeling and optimization of nanoemulsion of Iranian shallot essential oil carrying omega3 fatty acids using D-Optimal design. FSCT 2022; 19 (130) :307-328
فرجی نسرین، علیزاده محمد، فرجی سهیلا. مدلسازی و بهینه سازی نانوامولسیون اسانس موسیر ایرانی حامل اسیدهای چرب امگا سه با استفاده از طرح D-Optimal. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (130) :307-328

1- دانش آموخته دکترای علوم و صنایع غذایی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت آذین شوشتر ، Nasrin.faraji88@yahoo.com
2- استاد دانشگاه ارومیه
3- کارشناس ارشد صنایع غذایی، مدیر کنترل کیفیت شرکت آذین شوشتر
       استفاده از روش های کم انرژی بدلیل عدم نیاز به تجهیزات گران قیمت و سهولت تولید بسیار رواج یافته است. در این پژوهش، نانوامولسیون اسیدهای چرب امگا سه با استفاده از اسانس‌ موسیر ایرانی به روش امولسیفیکاسیون خودبخودی تهیه گردید. هدف از این مطالعه، بررسی شرایط بهینه تولید نانوامولسیون با استفاده از طرح  دی اپتیمال بود و برای این منظور در ابتدا نانوامولسیون های حاوی اسیدهای چرب امگا سه با استفاده از اسانس گیاهی موسیر ایرانی با متغیرهای مستقل غلظت امگا سه ( 75-25 درصد)، نوع سورفاکتانت (توئین 80، توئین 20، توئین 80:20 و کازئینات سدیم)، درصد SOR (نسبت سورفاکتانت به روغن) (300-10 درصد) و مدت زمان نگهداری (60-1روز) تولید گردیدند و تاثیر آنها بر پارامترهایی مانند میانگین قطر ذرات، شاخص کدورت، اندیس خامه ای شدن، خواص آنتی اکسیدانی، اندیس پراکسید، اندیس تیوباربیتوریک اسید و ضریب شکست مورد مطالعه قرار گرفت. اندازه قطرات بسیار تحت تاثیر غلظت سورفاکتانت و نوع سورفاکتانت بود و با افزایش مقدار سورفاکتانت، میانگین قطر قطرات کاهش معنی داری یافت، در واقع افزایش غلظت سورفاکتانت در نانوامولسیون ها در اکثر موارد سبب افزایش میزان جذب سورفاکتانت به سطح W/O گردیده و در نتیجه منجر به کاهش بیشتر کشش سطحی شده و در نهایت سبب کاهش اندازه ذرات، شاخص کدورت و اندیس خامه ای شدن گردید. با استفاده از بهینه سازی عددی مقادیر بهینه متغیرهای مستقل نانو امولسیون اسانس موسیر ایرانی حامل اسیدهای چرب امگا سه به میزان امگا سه (25 درصد)، میزان SOR (39/263درصد)، مدت زمان نگهدار (35روز) و نوع سورفاکتانت توئین 80 تعیین شدند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...)
دریافت: 1400/10/30 | پذیرش: 1400/12/11 | انتشار: 1401/9/10