دوره 19، شماره 127 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 127 صفحات 111-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahab Lavasani A, Godarzi Moazami A, Eshaghi M. The study of Physicochemical and Organoleptical features of Traditional Ice Cream produced from Sheep's and Cow's milk. FSCT 2022; 19 (127) :101-111
شهاب لواسانی علیرضا، گودرزی معظمی آیدا، اسحاقی محمدرضا. بررسی و مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی سنتی تهیه شده از دو نوع شیر میش و گاو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (127) :101-111

1- مرکز تحقیقات فناوری های نوین تولید غذای سالم، واحد ورامین - پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، تهران، ایران. ، shahabam20@yahoo.com
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه علوم و صنایع غدایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین – پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
3- استادیار،گروه علوم و صنایع غدایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین – پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
رخواص بالای تغذیه ای و اثرات درمانی شیر گوسفند و فرآورده های لبنی حاصل از آن می تواند بسیاری از نیازهای سیستم بدن را با آثار سودمند خود برطرف کند. از درصدهای متفاوت شیر گاو و میش (25، 50، 75 و 100 %) در تهیه بستنی سنتی استفاده گردید. آزمون های فیزیکوشیمیایی و حسی از قبیل pH ، اسیدیته(دورنیک)، درصدهای چربی، مقاومت به ذوب ، ماده خشک و ویژگی های حسی شامل طعم، عطر و بو، بافت ، شیرینی و پذیرش کلی مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق دارای 5 تیمار بوده و کلیه آزمون ها در سه تکرار انجام گردید. از آزمون چند دامنه ای دانکن برای تعیین تفاوت میان میانگین ها در سطح اطمینان 95% و برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد. ضریب افزایش حجم بستنی در تمام نمونه ها 30 درصد بود. کمترین و بیشترین میزان اسیدیته (دورنیک) نمونه ها  بترتیب مربوط به تیمارهای B و A بود. با افزایش میزان شیر گاو مقدار pH بستنی سنتی کاهش یافت و در بستنی حاوی100 % شیر گاو، بیشترین مقدار pH مشاهده گردید. با افزایش میزان شیر میش به میزان 75%، نمونه بستنی بیشترین درصد چربی و ماده خشک و درصد مقاومت به ذوب را داشت. ارزیابی حسی نشان داد که تیمار حاوی 50 % شیر گاو و 50 % شیر میش، دارای امتیاز بالاتر نسبت به سایر تیمارها و شبیه ترین تیمار به تیمار شاهد می باشد و به عنوان تیمار برتر انتخاب گردید.
واژه‌های کلیدی: بستنی سنتی، شیر گاو، شیر میش
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی