دوره 19، شماره 123 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 123 صفحات 297-289 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh behbahani B, Noshad M, Rahmati-Joneidabad M. Mentha aquatica extract: total phenols and flavonoids content, radical scavenging potential and its antibacterial activity on a number of Gram-positive and Gram-negative bacteria “in vitro”. FSCT 2022; 19 (123) :289-297
علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد، رحمتی جنیدآباد مصطفی. عصاره اوجی: فنول و فلانوئید کل، توانایی رادیکال گیرندگی و فعالیت ضدباکتریایی آن بر تعدادی از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی در شرایط برون‌تنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (123) :289-297

1- 1- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
2- 2- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- 3- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
این مطالعه به بررسی محتوای فنول کل، فلاونوئید کل، پتانسیل آنتی‌اکسیدانی (بر پایه مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS) و مکانیسم ضد باکتریایی (بر پایه دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی) عصاره اتانولی گیاه اوجی (Mentha aquatica) پرداخته است. عصاره حاوی سطوح قابل‌توجهی از ترکیبات فنولی زیست فعال (فنول کل: 32/0 ± 47/88 میلی‌گرم گالیک اسید در گرم عصاره؛ فلاونوئید کل: 25/0 ± 15/39 میلی‌گرم کوئرستین در گرم عصاره) با توانایی قابل‌قبول در مهار رادیکال‌های آزاد DPPH (57/0 ± 50/58 درصد) و ABTS (32/0 ± 44/51 درصد) بود. رشد باکتری‌های بیماری‌زا و عامل فاسد، به‌ویژه باکتری‌های گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سوبتیلیس) در مقایسه با جفت‌های گرم منفی (اشرشیا کلی و سالمونلا انتریتیدیس) به شدت توسط عصاره گیاه اوجی مهار شد. بطور کلی، باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا انتریتیدیس به ترتیب حساس‌ترین و مقاوم‌ترین سویه‌های میکروبی نسبت به عصاره اتانولی گیاه اوجی بودند. مطالعه حاضر نشان داد که عصاره اتانولی گیاه اوجی با خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروبی قابل‌توجه می‌تواند جهت توسعه نگهدارنده‏های طبیعی جدید برای اهداف غذایی و دارویی استفاده شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/10/19 | پذیرش: 1400/11/23 | انتشار: 1401/2/14