دوره 19، شماره 127 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 127 صفحات 89-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabari Shahandasht N, Bolandi M, Rahmati M, jafarisani M. Comparison of physicochemical and rheological characteristics of hyaluronic acid extracted from rooster comb using different methods. FSCT 2022; 19 (127) :79-89
طبری شاهاندشت نسترن، بلندی مرضیه، رحمتی مجید، جعفری ثانی مسلم. مقایسه ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی اسیدهیالورونیک استحصالی از تاج خروس به روش‌های مختلف. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (127) :79-89

1- دانشجوی دکترای علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران
2- دانشیار گروه صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران ، M.Bolandi@Damghaniau.ac.ir
3- استادیار گروه زیست فناوری پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران
4- استادیار بیوشیمی بالینی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران
امروزه صنایع تبدیلی با هدف کاهش هزینه‏های تولید در کشور از اهمیت بالایی برخوردار می‏باشند. با توجه به این که حجم ضایعات پس از کشتار طیور در ایران بالا بوده و از طرفی دیگر شواهد فراوانی در ارتباط با اثرات مطلوب اسیدهیالورونیک حاصل از آن بر سلامتی انسان به ویژه در درمان بیماری‏های مفصلی از جمله استئوآرتریت بدست آمده، تلاش‏های فراوانی جهت استفاده بهینه از این ضایعات صورت گرفته است. بنابراین، هدف این پژوهش بر دستیابی به اسیدهیالورونیک حاصل از بافت تاج خروس با خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی مناسب جهت غنی‏سازی مواد غذایی مختلف از جمله فرآورده‏های لبنی استوار گردید. در این پژوهش پس از آماده‏سازی اولیه بافت حیوانی تاج خروس، استخراج اسیدهیالورونیک از آن به سه روش مختلف و با استفاده از امواج فراصوت-اتانول، سرم فیزیولوژی-اسیداستیک و سرم فیزیولوژی-اتانول انجام شد و سپس ویژگی‏های فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی اسیدهیالورونیک استخراج شده مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس یافته‏های این پژوهش، بیشترین محتوای اسیدهیالورونیک استحصالی (2/4 میلی‏گرم بر گرم) در حضور حلال‏های‏ سرم فیزیولوژی-اتانول بود (05/0P<). همچنین، هیدروکلوئید استخراج شده با این روش، بالاترین میزان روشنایی (74/23) و پایین‏ترین میزان pH (76/6) و چگالی (810 کیلوگرم بر متر مکعب) را دارا بود (05/0P<). اما ویسکوزیته نمونه‏های مورد بررسی، تحت تأثیر نوع روش استحصال قرار نگرفت (05/0P>). از این رو، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سرم فیزیولوژی-اتانول به عنوان مناسب‏ترین حلال برای استخراج و خالص‏سازی اسیدهیالورونیک از تاج خروس بوده و می‏توان از آن به عنوان افزودنی مناسب جهت غنی‏سازی و تولید یک ماده غذایی فراسودمند با هدف ارتقاء سطح سلامت جامعه استفاده کرد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1400/9/5 | پذیرش: 1401/4/6 | انتشار: 1401/6/10