دوره 19، شماره 125 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 125 صفحات 58-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

shirkhan F, Mirdamadi S, Mahta Mirzaei M, Akbari-Adergani B, nasoohi N. Evaluation of Inhibitory Activity of α-Amylase and α-Glucosidase Enzymes and Aantioxidant Capacity of Metabolites Obtained from of Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus PTCC1900 Culture Media. FSCT 2022; 19 (125) :47-58
شیرخان فائزه، میردامادی سعید، میرزایی مهتا، اکبری ادرگانی بهروز، نصوحی نیکو. بررسی فعالیت بازدارندگی آنزیم‌های‌ آلفا آمیلاز و آلفا گلوکوزیداز و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی متابولیت‌های حاصل از کشت سویه لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس PTCC1900. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (125) :47-58

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده داروسازی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استاد پژوهشکده زیست فناوری، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران ، Mirdamadi@irost.ir
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- استاد مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
5- استادیار دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، دانشکده علوم نوین، گروه بیوشیمی-بیوفیزیک، تهران، ایران
امروزه استفاده از سویه‌های لاکتوباسیل‌ و متابولیت‌ آن‌ها از استراتژی‌های نوین در کنترل دیابت و استرس اکسیداتیو است. از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی‌های ضد دیابتی و آنتی‌اکسیدانی متابولیت‌های حاصل از کشت باکتری لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس انجام شد. نمونه‌ها شامل روماند محیط کشت تخمیری (CFS)، اجزای شکسته سلولی (CFE)، سرم شیر تخمیری (CFS-FM) و پپتیدهای زیست فعال جداسازی شده از اولترافیلتراسیون (kDa10,5,3) مورد ارزیابی قرار گرفتند. توانایی باکتری در پروتئولیز پروتئین شیر تخمیری (FM) در مقایسه با نمونه غیرتخمیری (NFM) با روش اورتوفتالدئید (OPA) ارزیابی شد.  فعالیت ضد دیابتی بر اساس مهار آنزیم‌های آلفا آمیلاز و آلفا گلوکوزیداز اندازه‌گیری شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی با روش مهار 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) و 1و2-آزینوبیس-4-بنزوتیازولیناتیل-6- سولفونیک اسید (ABTS) ارزیابی شد.  نتایج نشان دادند که نمونه سرم شیر تخمیری، آنزیم‌های آلفا ‌آمیلاز (25%) و آلفا گلوکوزیداز (6/26%) را مهار کرد. در بین اجزای پپتیدی، جزء بالاتر از 10 کیلودالتون با محتوای پروتئینی بالاتر (816/13میلی‌گرم)، بیشترین میزان مهار آنزیم آلفا آمیلاز (64/%80) و آلفا گلوکوزیداز (54%) را داشت (05/0>p). نسبت کارایی مهار(IER)  نشان داد جزء 5-3 کیلودالتون مهارکنندگی بیشتری نسبت به سایر اجزای پپتیدی داشت (05/0>p). همچنین روماند محیط کشت تخمیری و اجزای شکسته سلولی آنزیم آلفا گلوکوزیداز را به ترتیب به میزان 50% و 25%  مهار کردند. در زمینه خاصیت آنتی‌اکسیدانی مشاهده شد مهار رادیکال‌های آزاد سرم تخمیری نسبت به سرم غیرتخمیری افزایش دارد (05/0>p). اجزای پپتیدی 5-3 کیلودالتون (85/80%) و بالاتر از 10کیلودالتون (63/43%) بیشترین میزان مهار رادیکال‌های آزادDPPH  و ABTS را داشتند. ظرفیت آنتی اکسیدانی اجزای پپتیدی معادل ترولوکس (میکرومول ترولوکس/ میلی‌گرم پروتئین) نشان داد جزء کمتر از 3 کیلودالتون بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت (05/0>p). توانایی مهار رادیکال‌های آزاد در اجزای شکسته سلول و روماند محیط کشت تخمیری مشاهده شد. این نتایج نشاندهنده اهمیت کاربرد لاکتوباسیلوس دلبروکی بعنوان کشت آغازگر و نقش عملکردی آن است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1400/7/22 | پذیرش: 1401/1/30 | انتشار: 1401/4/10