دوره 14، شماره 62 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 62 صفحات 67-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

اکبریان میمند محمد جواد، خمیری مرتضی، صادقی ماهونک علیرضا، اعلمی مهران. شناسایی مخمرهای ایزوله شده از خمیرترش‌های بومی ایران با استفاده از تکنیک پی سی ار. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (62) :75-67

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده خمیرترش، خمیری است که از آب و آرد تشکیل شده است و میکرو­ارگانیسم­های اصلی آن باکتری­های اسید لاکتیک و مخمرها هستند. فرایند تخمیر خمیر ترش بر پایه تخمیر لاکتیکی و الکلی است که به­ترتیب توسط باکتری­های اسید لاکتیک و مخمرها انجام می­شود. هم­چنین این میکروارگانیسم­ها نقش مهمی در بهبود طعم، بافت و ماندگاری  فراورده­های نانوایی ایفا می­کنند. در این پژوهش، نمونه­های خمیرترش جمع­آوری شده از مناطق مختلف ایران به منظور بررسی فلور مخمری، مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت رسیدن به این هدف، مخمرها با روش­مورفولوژی کلنی جداسازی و سپس جهت شناسایی دقیق با جفت آغازگرهای عمومی قارچ­ها، ژن S rRNAs26 تکثیر داده شد. قطعاتی که تکثیرشدند، پس از خالص­سازی به­منظور توالی­یابی به شرکت بیوساینس انگلستان ارسال شد. سپس با مقایسه توالی­های حاصل با توالی­های موجود در بانک اطلاعاتی ژنتیک (NCBI)، گونه­­ی مخمر­های مورد مطالعه شناسایی شدند. نتایج نشان داد که مخمرهای ایزوله شده شامل ساکارومایسس سرویزیه، ساکارومایسس اگزیگوس، ایساتچنیکا اورنتالیس، تورولوسپورا فرانسیسکا، تورولوسپورا دلبروکی و پیشیا فرمنتاس بودند که گونه­های غالب مربوط به ساکارومایسس سرویزیه و ساکارومایسس اگزیگوس بودند.

دریافت: 1395/2/15 | پذیرش: 1395/6/15 | انتشار: 1396/1/1