دوره 14، شماره 62 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 62 صفحات 241-248 | برگشت به فهرست نسخه ها

داورپناه محمدرضا، کوهساری هادی. ارزیابی اثر آنتاگونیستی لاکتوباسیلوسهای جدا شده از کشکهای سنتی استان گلستان علیه برخی از باکتریهای پاتوژن گوارشی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (62) :248-241

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم وصنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
2- استادیارگروه میکروبیولوژی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
چکیده
با توجه به اهمیت کارگیری پروبیوتیک‌ها در فرآورده‌های غذایی، شناخت انواع غذاهای سنتی و بومی ایرانی حاوی باکتری‌های اسید لاکتیک اهمیت پیدا می‌کند. لاکتوباسیل‌ها از مهمترین جنس‌های باکتریهای اسید لاکتیک در محصولات لبنی محسوب می‌شوند و استفاده از بعضی گونه‌های آن با توان پروبیوتیک می تواند در جلوگیری از رشد بعضی میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا و کنترل بیماری‌های گوارشی موثر باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر آنتاگونیستی لاکتوباسیل‌های جدا شده از کشک‌های سنتی استان گلستان علیه چهار باکتری بیماری‌زای گوارشی انجام گردید. در این پژوهش کشت نمونه های کشک بر روی محیط کشتMRS  آگار انجام شد و پس از تعیین هویت لاکتوباسیل‌های جدا شده، بررسی اثرات ضد میکروبی محلول رویی کشت آنها بر اساس انتشار درآگار و باروش چاهک انجام شد. از 11 نمونه کشک سنتی بررسی شده 35 ایزوله لاکتوباسیل جداسازی و شناسایی شد که در این بین لاکتوباسیلوس کازئی بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد (42/31٪). لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس(28/14٪)، لاکتوباسیلوس بیفرمنتانس (28/14٪) و لاکتوباسیلوس انیمالیس (42/11٪) از نظر فراوانی در جایگاههای بعدی قرار داشتند. لاکتوباسیلوس کازئی بیشترین اثرات مهاری را علیه باکتری‌های پاتوژن مورد آزمون نشان داد (005/0 P<). این باکتری بیشترین اثر مهاری را علیه شیگلا دیسانتری با قطر هاله عدم رشد 17 میلی‌متر و کمترین اثر مهاری علیه استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله عدم رشد 14 میلی متر نشان داد. به طور کلی با توجه به اثر آنتاگونیستی لاکتوباسیل‌های جدا شده از کشک های سنتی شهرستان گرگان، استفاده از آنها به عنوان باکتری‌های با توان پروبیوتیکی توصیه می‌شود.

دریافت: 1395/3/23 | پذیرش: 1395/8/23 | انتشار: 1396/1/1