دوره 18، شماره 116 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 116 صفحات 303-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kiani H, BEHESHTI B, Borghei A M, Rahmati M H. Detection of olive oil contaminated with heavy metals using a three-electrode system based on the cyclic voltammetry. FSCT 2021; 18 (116) :293-303
کیانی حسن، بهشتی بابک، برقعی علی محمد، رحمتی محمدهاشم. تشخیص روغن زیتون آلوده به فلزات سنگین توسط سامانه سه الکترودی مبتنی بر ولتامتری چرخه ای. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (116) :293-303

1- دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- 2. استادیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، beheshti-b@srbiau.ac.ir
3- استاد تمام، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- دانشیار، دانشکده مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
سیستم­های سه الکترودی، سیستم چشایی زبان انسان را شبیه سازی کرده و می تواند جهت بررسی کیفیت مواد غذایی استفاده گردد. حس چشایی یکی از حواس پنجگانه است و زبان مولکول های خاصی را شناسایی می کند. در سال های اخیر از سیستم­های سه الکترودی با آرایه ای از الکترودها جهت شناسایی مولکول های مختلف استفاده می شود. در این تحقیق از یک سامانه سه الکترودی مبتنی بر روش های ولتامتری با سه الکترود گرافیت (Pencil Graphite (PG))، صفحه چاپی (Screen Printed (SP)) و گلسی کربن (Glassy Carbon (GC)) جهت شناسایی فلزات سنگین (کادمیم، سرب، قلع و نیکل) در روغن خوراکی زیتون استفاده گردید. فلزات سنگین در سه غلظت 05/0، 1/0 و 25/0 ppm به روغن خوراکی افزوده شده و سپس خروجی دستگاه توسط روش کمومتریک طبقه بندی شد. بر اساس نتایج PCA، الکترود PG 96% واریانس بین داده ها در روغن های خوراکی زیتون را شامل می شود. همچنین الکترود SP 91% و GC نیز 100% واریانس بین داده ها را در روغن زیتون را شناسایی نموده است. در ادامه روش SVM نیز توانایی بالایی در طبقه بندی فلزات سنگین در روغن های خوراکی از خود نشان داده است. همچنین روش PLS توانست 99% داده ها در روغن زیتون را پیش بینی نماید. در نهایت با توجه به نتایج می توان گفت سامانه سیستم­ سه الکترودی ساخته شده دارای دقت بالایی در شناسایی فلزات سنگین در روغن های خوراکی است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1399/12/6 | پذیرش: 1400/2/12 | انتشار: 1400/7/10