دوره 18، شماره 121 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 121 صفحات 379-365 | برگشت به فهرست نسخه ها

Savadi S, Vazifedoost M, Didar Z, Nemat Shahi M M, jahed E. Effect of Methanolic Extract obtained from Cynodon dactylon (L) Pers. Rhizomes on Oxidative Stability of Soybean Oil under Thermal Conditions. FSCT 2022; 18 (121) :365-379
سوادی سمیرا، وظیفه دوست محسن، دیدار زهره، نعمت شاهی محمد مهدی، جاهد عیسی. تاثیر عصاره متانولی ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ (Cynodon dactylon (L.) Pers) بر پایداری اکسایشی روغن سویا تحت شرایط حرارتی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (121) :365-379

1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران ، dr.m.vazifedoost@gmail.com
3- 1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
4- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی،همدان، ایران
5- دانش آموخته دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه و کارشناس واحد تحقیق و توسعه شرکت فراورده های گوشتی کاله، آمل، ایران.
در این پژوهش ابتدا عصاره گیری از ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ (Cynodon dactylon) با حلال متانول و استفاده از روش ماسراسیون انجام گرفت و ترکیبات فنولی کل موجود در عصاره شناسایی و تعیین گردید. سپس اثرات آنتی اکسیدانی عصاره در غلظت‌های مختلف (0، 100، 200، 400، 800 و 1000 پی پی ام) بر شاخص های پایداری اکسایشی روغن سویا شامل عدد پراکسید، عدد اسیدی، اندیس تیوباربتوریک اسید (TBA) و عدد رنسیمت در طول 72 ساعت نگهداری روغن در آون 60 درجه سانتیگراد بررسی شده و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT (200 پی پی ام) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج شناسایی ترکیبات فنلی با دستگاه GC/MS نشان داد میزان کل ترکیبات فنولی ساقه زیرزمینی گیاه C. dactylon برابرmg/kg  ۰۸/۹۱۷ اندازه گیری شد و ساختار عمده ترکیبات فنلی عصاره شامل Hydroquinone (89/66 درصد)، Thymol (23/1%)، Levoglucosenone (48/2 %) و Vanillic acid (35/1 %) شناسایی شد. با افزایش غلظت عصاره، میزان ترکیبات پلی فنولی و در نتیجه فعالیت آنتی اکسیدانی و  مهارکنندگی رادیکال های آزاد عصاره افزایش پیدا کرد. ارزیابی شاخص های پایداری روغن سویا در برابر اکسیداسیون نیز نشان داد که در بین غلظت های تحت بررسی عصاره متانولی ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ، غلظت 1000 پی پی ام عصاره به دلیل دارا بودن بیشترین میزان ترکیبات فنولی و در نتیجه بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی، موثرترین سطح غلظتی عصاره در افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا تعیین شد بطوریکه نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی BHT در غلظت 200 پی پی ام نیز نتیجه بهتری حاصل گردید. بدین ترتیب عصاره متانولی ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ به عنوان یک منبع آنتی اکسیدانی ارزان قیمت و در دسترس می تواند در صنعت روغن های خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1399/8/30 | پذیرش: 1400/5/16 | انتشار: 1400/12/16