دوره 18، شماره 110 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 110 صفحات 77-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

soltani lak A, Marhamati Zade M H. Encapsulation of Lactobacillus reuteri probiotic bacteria using soy protein isolate and whey protein isolate and inulin and Evaluation of its viability during storage and simulated gastrointestinal conditions. FSCT 2021; 18 (110) :69-77
سلطانی لک عبدالعظیم، مرحمتی زاده محمدحسین. پوشش دهی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رئوتری با استفاده از ایزوله پروتئین سویا و آب پنیر و اینولین و بررسی زنده مانی آن طی دوره نگهداری و شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (110) :69-77

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون ، a.soltanilak1368@gmail.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون
با توجه به حساس بودن باکتری­های پروبیوتیک به شرایط نگهداری و همچنین شرایط خاص دستگاه گوارش حفاظت از باکتری­ها در برابر این شرایط لازم به نظر می­رسد. هدف از این پژوهش بررسی اثر ترکیبات انکپسوله کننده ایزوله پروتئین سویا، ایزوله پروتئین آب پنیر و اینولین بر زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس رئوتری در دستگاه گوارش و طی دوره نگهداری است. همان گونه که از نتایج بر می­آید نمونه­ های ریزپوشانی شده با ایزوله پروتئین سویا رطوبت بالاتری نسبت به نمونه ­های ریز پوشانی شده با پروتئین آب پنیر داشتند، همچنین اضافه شدن اینولین باعث کاهش محتوای رطوبت نمونه ­ها شده بود. نتایج میزان فعالیت آبی نیز هم راستا با نتایج محتوای رطوبتی بود. ساختار میکروسکوپی نشان می­دهد نمونه­ های حاوی پروتئین آب پنیر از یکنواختی بیشتری برخوردار هستند. زنده مانی در سیستم شبیه سازی شده معده نشان داد با گذشت زمان تعداد باکتری در سیستم شبیه سازی شده معده کاهش می­یابد و بیشترین کاهش در نمونه کنترل اتفاق افتاده است. از بین نمونه­ های ریزپوشانی شده نمونه­ی ریزپوشانی شده با پروتئین آب پنیر و حاوی اینولین بیشترین زنده مانی (3/86 درصد) را داشته است. همچنین زنده مانی در سیستم شبیه سازی شده روده نشان می­دهد با گذشت زمان تعداد باکتری در سیستم شبیه سازی شده روده کاهش می­یابد و بیشترین کاهش در نمونه کنترل یعنی نمونه ریزپوشانی نشده اتفاق افتاده است. از بین نمونه­ های ریزپوشانی شده، نمونه­ی ریزپوشانی شده با پروتئین آب پنیر و حاوی اینولین بیشتربن زنده مانی را داشته است. همان گونه که از زنده مانی باکتری پروبیوتیک طی دوره نگهداری بر می­آید با گذشت زمان تعداد باکتری کاهش می­ یابد و بیشترین کاهش در نمونه ریزپوشانی شده با ایزوله پروتین سویا (8/85 درصد) اتفاق افتاده است. از بین نمونه­ها، نمونه­ی ریزپوشانی شده با پروتئین آب پنیر و حاوی اینولین بیشترین زنده مانی (75/88 درصد) را داشته است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...)
دریافت: 1399/5/20 | پذیرش: 1399/7/13 | انتشار: 1400/1/15