دوره 16، شماره 88 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 88 صفحات 287-271 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosayebi M, Kashaninejad M, Najafian L. Evaluation of quality characteristics and engineering of infrared-roasted sunflower seeds kernels by RSM. FSCT 2019; 16 (88) :271-287
مسیبی مهدیس، کاشانی نژاد مهدی، نجفیان لیلا. ارزیابی ویژگی های کیفی و مهندسی مغز تخمه آفتابگردان برشته شده با مادون قرمز به روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (88) :271-287

1- دانشجوی دکترای مهندسی علوم و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران .
2- استاد مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،میدان بسیج، گرگان، ایران ، kashani@gau.ac.ir
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران .
برشته کردن، یک مرحله مهم در فرآوری آجیل و یکی از روش­های بهبود رنگ، طعم و مزه و بوی منحصر به فرد در آنهاست که می­تواند علاوه بر تغییرات مثبت، موجب کاهش مقدار مواد مغذی در آجیل شود، بنابراین انتخاب شرایط مناسب برشته کردن از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این پژوهش، اثر توان (600-400 وات) و زمان پرتودهی مادون قرمز (10-4 دقیقه) بر انرژی مصرفی و پارامترهای رنگی L*، a*, b* ، ΔE، BI، SI، WI، ، بافت ، رطوبت و ویژگی­های حسی مغز تخمه آفتابگردان بررسی شد. مدل­های رگرسیون برای پاسخ­های فوق فراهم شد و شرایط مناسب برشته کردن با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین شد. مدل چند جمله­ای درجه دوم برای توصیف تغییرات L*، a*  ، ΔE، hº، WI و مدل خطی برای سختی بافت، BI و رطوبت و مدل برهم کنش دوعاملی برای انرژی مصرفی طی فرایند برشته کردن با مادون قرمز پیشنهاد شد. شرایط مناسب برشته کردن مغز تخمه آفتابگردان به روش مادون قرمز در توان 5/492 وات به مدت 1/9 دقیقه بدست آمد. هم چنین مغزهای برشته شده از نظر ویژگی­های حسی کیفیت قابل قبولی در مقایسه با روش متداول (هوای داغ) داشتند.

دریافت: 1399/5/10 | پذیرش: 1398/3/25 | انتشار: 1398/3/25