دوره 14، شماره 62 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 62 صفحات 189-181 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad Zade Milani J, Kheiri S, Maleki G. Evaluation of emulsifying properties of charkhak (Launaea acanthodes) gum. FSCT 2017; 14 (62) :181-189
محمدزاده میلانی جعفر، خیری شیوا، باقری رویا، ملکی گیسو. ارزیابی خصوصیات امولسیفایری صمغ چرخک (Launaea acanthodes). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (62) :181-189

1- دانشیار گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد علوم وصنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدآیت الله آملی، بابل.
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدآیت الله آملی، بابل.
4- دانشجوی دکتری گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده چرخک (Launaea acanthodes) یکی از گونه های متداول گیاهان دارویی در مناطق مرکزی ایران است. در این مطالعه صمغ به روش استخراج الکلی توسط اتانول 90 درصد استخراج شده است که درصد بازده این صمغ 4/40 درصد تعیین شد. سپس خصوصیات امولسیفایری صمغ استخراج شده، مورد بررسی قرار گرفت که جهت این امر امولسیون های روغن سویا (w/w10%) با غلظت های صمغ 1، 2، 4 و 6 درصد تهیه شد. آزمون های مورد بررسی در مورد تمام امولسیون ها عبارت بودند از کشش سطحی و بین سطحی، تست پایداری، اندازه گیری توزیع اندازه ذرات، مشاهده با میکروسکوپ نوری و ویسکوزیته. به طور کلی مشخص شد که راندمان پلی ساکاریدی صمغ چرخک نسبت به سایر صمغ های بومی ایران بیشتر می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش غلظت صمغ در امولسیون ها باعث کاهش کشش سطحی و بین سطحی و افزایش ویسکوزیته می شود. توزیع اندازه ذرات نیز با افزایش غلظت صمغ در امولسیون، کاهش می یابد. این صمغ همچنین در آزمایش پایداری،ثبات کلی خوبی را در طی دو ماه داشت.

دریافت: 1395/2/26 | پذیرش: 1395/7/26 | انتشار: 1396/1/1