دوره 17، شماره 107 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 107 صفحات 169-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimpour Golsephidi S, Azadmard-Damirchi S. Extraction of oil from canola seeds incorporated with olive leaves by cold press and evaluation of its qualitative properties. FSCT 2021; 17 (107) :161-169
کریم پور گلسفیدی سولماز، آزادمرد دمیرچی صدیف. استخراج روغن از دانه ی کلزا همراه با برگ زیتون با روش پرس سرد و بررسی ویژگی‌های کیفی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (107) :161-169

1- دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، sodeifazadmard@yahoo.com
در این پژوهش، از برگ‌ زیتون که غنی از ترکیبات فنلی است به‌ عنوان منبع غنی از آنتی‌اکسیدان‌های‌ طبیعی در طی استخراج روغن از دانه‌های کلزا به روش پرس سرد استفاده شد. این روش جدید، برای افزایش ترکیبات زیست فعال و دستیابی به حداکثر پایداری و ماندگاری روغن انجام گرفت. دانه کلزا با برگ زیتون در سطوح صفر (نمونه کنترل )، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد مخلوط  شد و سپس روغن از مخلوط با استفاده از پرس سرد استخراج شد. فاکتورهای کیفی در روغن­های استخراجی در روز تولید و در فواصل هر 30 روز طی 90 روز نگهداری در دمای اتاق، مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، نمونه‌های دارای  مقدار برگ زیتون بالاتر، دارای ترکیبات فنلی بیش‌تری بودند. در طی نگهداری اسیدیته و عدد پراکسید افزایش، ولی مقدار ترکیبات فنلی کاهش پیدا کرد. بیش‌ترین مقدار عدد پراکسید مربوط به نمونه‌های حاوی درصدهای پایین برگ زیتون بود. نمونه حاوی 10 درصد برگ زیتون  بیش‌ترین مقدار اسیدیته را در مقایسه با سایر نمونه‌ها داشت. در کل نتایج نشان داد که روغن کلزای حاصل از پرس دانه کلزا همراه با برگ زیتون موجب تولید روغنی غنی از ترکیبات فنلی و مشابه روغن زیتون بکر میشود که نسبت به روغن زیتون نیز دارای اسیدهای چرب لینولنیک (امگا 3) بیشتری است و می‌تواند بعنوان محصول سلامت افزای جدید به بازار معرفی شود. در کل نتایج بدست آمده نشان داد که استخراج روغن از مخلوط برگ زیتون با دانه کلزا موجب تولید روغنی غنی از ترکیبات زیست فعال می­شود که میتواند بعنوان محصولی جدید به بازار معرفی شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غنی سازی مواد غذایی
دریافت: 1398/12/12 | پذیرش: 1399/4/14 | انتشار: 1399/10/10