دوره 17، شماره 101 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 101 صفحات 130-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdanpanah S, piri M. Effect of sugar substitution with maple syrup on physicochemical, rheological, microbial and sensory characteristics of ice cream. FSCT 2020; 17 (101) :117-130
Yazdanpanah Sedigheh، پیری مهناز. تأثیر جایگزینی شکر با شربت افرا بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی، میکروبی و حسی بستنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (101) :117-130

1- گروه صنایع غذایی ، واحد کازرون ، دانشگاه آزاد اسلامی ، کازرون ، ایران ، yazdanpanah2004@gmail.com
2- گروه صنایع غذایی ، واحد کازرون ، دانشگاه آزاد اسلامی ، کازرون ، ایران
شربت افرا یک شیرین­کننده طبیعی است که می­تواند جایگزین ساکارز شود. این ترکیب حاوی پلی­فنول­ها، آنتی­اکسیدان­ها، ترکیبات ترمیم­کننده سلول­های عصبی، کلسیم، آهن و سایر ترکیبات است که می تواند باعث ارتقای بهداشت تغذیه و امکان تولید محصولات کم­کالری گردد. اصلی­ترین نقش قندها در افزایش مطلوبیت محصول، مربوط به نقش شیرین کنندگی آنها، بهبود خصوصیت خامه­ای و کمک به بارز شدن عطر و طعم میوه­ای می­باشد. با تمام فوایدی که ساکارز به عنوان یک شیرین کننده طبیعی دارد، اما به دلیل عوارض جانبی نامطلوب مصرف بالای آن توصیه نمی­شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی امکان جایگزینی شکر با شربت افرا و تأثیر آن بر ویژگی­های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی، میکروبی و حسی بستنی بوده است. در این مطالعه شربت افرا در سطوح 0، 25، 50 و 75 درصد به عنوان جایگزین شکر برای تولید بستنی  استفاده و بررسی شد. سپس آزمایشات فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی، میکروبی و حسی انجام شد. نتایج آزمون­ها بر اساس طرح کاملا تصادفی در سطح احتمال 5% تجزیه و تحلیل شد. با افزایش درصد جایگزینی، مقدار ویسکوزیته و سفتی تیمارها به طور معنی­داری افزایش یافت (05/0>p). مقدار ماده خشک، افزایش حجم، وزن مخصوص، سرعت ذوب به طور معنی داری کاهش یافت. بررسی نتایج آزمون­های حسی نشان داد که جایگزینی تا سطح 50 و 75 درصد تأثیر معنی­داری بر پذیرش کلی در مقایسه با شاهد داشته است و جایگزینی در سطح 50 درصد به عنوان مناسب­ترین سطح جهت جایگزینی انتخاب شد. با توجه به اینکه در کشور امکان بهره­برداری از درخت افرا وجود دارد، بنابراین از شربت افرا به تنهایی یا در ترکیب با سایر شیرین کننده­ها می­توان در محصولات غذایی گوناگون و دسرهای لبنی برای شیرین کردن، افزایش طعم، تولید محصولات کم­کالری و رژیمی مناسب تمام سنین استفاده کرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1398/11/22 | پذیرش: 1399/2/21 | انتشار: 1399/3/10