دوره 18، شماره 111 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 111 صفحات 330-317 | برگشت به فهرست نسخه ها

rayenimoghbeli H, Rahmati M H, Tash shamsabadi H A, Alizadeh M R. Optimization of rice husk drying process with infrared dryer. FSCT 2021; 18 (111) :317-330
راینی مقبلی حمید، رحمتی محمدهاشم، تاش شمس آبادی حسینعلی، علیزاده محمدرضا. بهینه‌سازی فرایند خشک کردن شلتوک برنج با خشک کن مادون قرمز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (111) :317-330

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک بیوسیستم- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیتم- دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان ، hmrahmati20@gmail.com
3- استادیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیتم- دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان
4- دانشیار موسسه تحقیقات برنج ایران
یکی از اهداف اصلی خشک کردن محصولات کشاورزی، کاهش محتوای رطوبت و رساندن آن به سطحی مطلوب برای دست یافتن به حداکثر مدت ماندگاری و کاهش ضایعات در مرحله‌ی فراوری می‌باشد. با توجه به گسترش علوم جدید و روش‌های مختلف خشک کردن، استفاده از روش های نوین نظیر پرتودهی مادون قرمز لازم است مورد مطالعه قرار گیرد. در این پژوهش به منظور تعیین اثر دمای هوا در سه سطح 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و رطوبت نهایی شلتوک در سه سطح 8-7%، 10-9% و  %11-12 (بر پایه وزن خشک) بر مدت زمان خشک‌شدن و درصد پوسته شلتوک برنج رقم طارم هاشمی از خشک‌کن استوانه‌ای دوار ناپیوسته مادون قرمز در سه تکرار استفاده شد، همچنین اثر سه سطح دمایی و رطوبتی و دو نوع محصول: شلتوک و برنج قهوه‌ای بر برخی خواص مکانیکی شلتوک های خشک شده در 5 تکرار بوسیله دستگاه اینسترون تعیین گردید. نتایج نشان داد که فاکتورهای مورد مطالعه دما و رطوبت تاثیر معنی‌داری بر روی زمان خشک شدن دارند اما هیچ کدام از دو فاکتور دما و رطوبت بر روی درصد پوسته معنی‌دار نبود. اندازه‌گیری خواص مکانیکی شلتوک برنج پس از خشک شدن نشان داد که در میان سه فاکتور: نوع محصول (شلتوک و برنج قهوه‌ای)، رطوبت و دما، دو فاکتور نوع محصول و رطوبت تاثیر بیشتری بر خواص مکانیکی داشتند. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که دمای بهینه خشک کردن 57/68 درجه سلسیوس و رطوبت نهایی (بر پایه وزن خشک) 7/5 درصد می‌باشد و در این شرایط مدت زمان بهینه خشک کردن 84/76 دقیقه بود بطوریکه درصد پوسته، زمان شکست، و نیروی شکست به ترتیب برابر بودند با 21/54 درصد، 4/24 ثانیه و 33/92 نیوتن، همچنین مقدار جابجایی تا نقطه شکست برابر با 0/34 میلی‌متر بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: خشک کردن، سرخ کردن، انجماد، آبگیری اسمزی
دریافت: 1398/9/29 | پذیرش: 1399/1/25 | انتشار: 1400/2/10