دوره 16، شماره 92 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 92 صفحات 152-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tarighati H, Raftani Amiri Z, Esmailzadeh Kenari R. Antioxidant effect of Mentha pulegium leaf extract on oxidative stability in soybean oil. FSCT 2019; 16 (92) :143-152
طریقتی حورا، رفتنی امیری زینب، اسماعیل زاده کناری رضا. بررسی اثر آنتی اکسیدانی عصاره برگ گیاه پونه (Mentha pulegium) بر پایداری اکسایشی روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (92) :143-152

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، zramiri@gmail.com
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، کیلومتر ۹ جاده فرح آباد، ص.پ. ۵۷۸
هدف از مطالعه حاضر، بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ گیاه پونه استخراجی توسط روش پروب فراصوت و اثر آن در پایداری اکسایشی روغن سویا در طی نگهداری است. غلظت های مختلف (300 تا 800 پی پی ام) عصاره گیاه پونه و آنتی اکسیدان TBHQ(100 پی پی ام) به روغن سویا اضافه شدند و طی 7 روز در دمای 65 درجه سانتیگراد انکوبه گردیدند. میزان ترکیبات فنولی، راندمان استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با مهار رادیکالی DPPH اندازه گیری شد. اندیس پراکسید و تیوباربیوتیک اسید در روغن با دو غلظت عصاره 500 و 1000 پی پی ام، از روز صفر تا روز هفتم اندازه گیری گردید. اندیس ها در هر روز به روش ANOVA با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی با اختلاف معنی داری تسبت به دیگر تیمارها، مربوط به تیمار 10-50 در غلظت 500 پی پی ام عصاره بود که با آنتی اکسیدان سنتزیTBHQ  اختلاف معناداری نداشت(05/0p>). همچنین اندیس پراکسید و اندیس تیوباربیوتیک اسید در نمونه های حاوی عصاره پونه، در مقایسه با نمونه کنترل (روغن سویای بدون آنتی اکسیدان) بطور معنی داری کمتر بودند(05/0p<) وغلظت موثر عصاره پونه در پایداری اکسایشی روغن سویا، ۵۰۰ پی پی ام بود. با استناد بر نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که عصاره برگ پونه می­تواند آنتی اکسیدان طبیعی مناسبی به عنوان جایگزین برای آنتی اکسیدان­های سنتزی در صنعت روغن باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرمولاسیون مواد غذایی
دریافت: 1398/4/31 | پذیرش: 1398/6/10 | انتشار: 1398/6/10