دوره 18، شماره 114 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 114 صفحات 317-305 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tayebi Rad F, bakhshabadi H, rashidzadeh S. Optimization of anthocyanin's and bioactive compounds extraction from seedless barberry fruit with pulsed electric field. FSCT 2021; 18 (114) :305-317
طیبی راد فاطمه، بخش آبادی حمید، رشیدزاده شیلان. بهینه‌سازی استخراج ترکیبات زیست فعال از میوه زرشک بی‌دانه با پیش‌تیمار میدان الکتریکی پالسی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (114) :305-317

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه غیرانتفاعی ساعی ، گرگان، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه غیرانتفاعی ساعی ، گرگان، ایران ، h.bakhshabadi@yahoo.com
در این تحقیق به‌منظور بهینه‌سازی فرایند استخراج عصاره اتانولی میوه زرشک، افزایش و بهینه‌سازی شرایط استخراج آنتوسیانین ها و ترکیبات زیست فعال به کمک پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی از 3 سطح شدت میدان الکتریکی (5/0، 75/1 و 3 کیلوولت بر سانتی‌متر) و 3 سطح تعداد پالس (15، 30 و 45) استفاده گردید و میزان فلاونوئیدها، آنتوسیانین کل، فعالیت رادیکال گیرندگی به روش DPPH، میزان ترکیبات فنولی کل، قدرت احیاکنندگی آهن، میزان ویتامین C و اسیدیته در مقایسه با کنترل (فاقد تیمار) موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محتوای فنول کل عصاره با افزایش تعداد پالس و کاهش شدت میدان الکتریکی پالسی اعمال‌شده به نمونه کاهش یافت. افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالس‌ها در ابتدا منجر به افزایش میزان فلاونوئید، DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن گردید ولی با افزایش بیشتر این متغیرها، این سه پارامتر کاهش یافتند. همچنین با افزایش این پارامترها میزان آنتوسیانین و محتوای ویتامین C افزایش یافت. میزان اسیدیته نمونه با افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالس اعمال‌شده ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. با توجه به نتایج بهینه‌سازی فرایند می‌توان بیان نمود که شدت میدان الکتریکی 003/2 کیلوولت بر سانتی‌متر و اعمال 653/28 پالس، موجب افزایش خواص آنتی‌اکسیدانی در محصول فراوری‌شده نسبت به نمونه شاهد بود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی
دریافت: 1397/7/17 | پذیرش: 1397/11/17 | انتشار: 1400/5/10