دوره 16، شماره 97 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 97 صفحات 49-37 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Emamiyan M, Radi ر, Amiri S, Akhavan H. Extraction of pentosans from wheat bran by conventional and combined methods. FSCT 2020; 16 (97) :37-49
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-25265-fa.html
امامیان مینا، رادی محسن، امیری صدیقه، اخوان حمیدرضا. استخراج پنتوزان‌ها از سبوس گندم با استفاده از روش‌های متداول و ترکیبی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1398; 16 (97) :37-49

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-25265-fa.html


1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
2- Department of Food Science and Technology, Yasooj Branch, Islamic Azad University, Yasooj, Iran
3- بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، hr.akhavan1@gmail.com
چکیده:   (3183 مشاهده)
سبوس، محصول جانبی فرایند آسیاب گندم، دارای ترکیبات مختلف از جمله پنتوزان‌ها می‌باشد که این ترکیب می‌تواند برای افزایش خواص سلامت‌بخش و عملکردی محصولات غذایی کاربردهای صنعتی پیدا کند. در این تحقیق ابتدا بازدهی استخراج پنتوزان از سبوس گندم با استفاده از آب داغ 80 درجه سلسیوس، هیدروکسید سدیم 0.01 میلی‌مولار و پراکسید هیدروژن قلیایی 2 درصد به عنوان روش‌های مرسوم استخراج بررسی گردید. سپس، تاثیر پیش‌تیمارهایی از قبیل آنزیم سلولاز، فراصوت، اتوکلاو و مایکروویو در حضور هیدروکسید سدیم و آب بر افزایش بازدهی استخراج مطالعه شد. در نهایت به منظور افزایش بازده استخراج پنتوزان‌ها، تیمارهای مراحل قبل با بالاترین درجه استخراج (فراصوت، آنزیم سلولاز، آب داغ، هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن) به صورت تیمارهای ترکیبی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که خلوص پنتوزان‌های استخراج شده با هیدروکسید سدیم به صورت معنی‌داری بیشتر از آب داغ و پراکسید هیدروژن بود (p< 0.05). همچنین، از میان پیش‌تیمارهای آنزیم سلولاز، امواج فراصوت، اتوکلاو و مایکروویو در حضور آب یا هیدروکسید سدیم، بیشترین میزان بازده استخراج پنتوزان‌ها به ترتیب در تیمار ترکیبی آنزیم+هیدروکسید سدیم و فراصوت+هیدروکسید سدیم مشاهده شد. تیمار ترکیبی آب داغ 80 درجه سلسیوس، آنزیم سلولاز 0.1 درصد و توان فراصوت 560 وات به مدت 2 دقیقه و تیمار ترکیبی آب داغ 80 درجه سلسیوس و پراکسید هیدروژن 4 درصد با pH=11.5 به ترتیب به عنوان بهترین عوامل ترکیبی در افرایش بازده استخراج و خلوص پنتوزان از سبوس گندم شناخته شدند. 
متن کامل [PDF 370 kb]   (1375 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...)
دریافت: 1397/6/28 | پذیرش: 1398/10/17 | انتشار: 1398/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.