دوره 15، شماره 79 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 79 صفحات 131-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

بدبدک صمد، حصاری جواد، فرمانی بیوک آقا. اثر دمای پاستوریزاسیون و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (79) :121-131

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-19876-fa.html

1- دانشجوی دانشگاه تبریز- مقطع دکتری
2- دانشگاه تبریز- گروه علوم و صنایع غذایی
3- دانشگاه تبریز-دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر-گروه علوم و صنایع غذایی
خلاصه در این پژوهش تاثیر فرآیند پاستوریزاسیون، درصد آب هویج و زمان نگهداری بر ترکیبات زیست فعال و پایداری شیر گاو پاستوریزه غنی شده با آب هویج مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور پس از استخراج آب هویج و صاف کردن، مقدار 10، 20، 30، 40 و 50 % آب هویج با شیر مخلوط شده و کاملا هم‌زده شدند. نمونه‌ها در ظروف شیشه‌ای دربسته در دماهای مختلف (65، 70 و °C 75) به مدت min 30 پاستوریزه شدند و پس از سرد شدن سریع، در دمای °C 4 به مدت 13 روز نگهداری شدند. در بازه‌های زمانی سه روزه ویژگی‌های کیفی شامل، کاروتنوئید کل (بر مبنای بتا کاروتن)، فنل کل (بر مبنای اسید گالیک)، ویتامین ث کل، پایداری و دو فاز شدن نمونه‌ها بررسی شدند. نتایج نشان داد که در نمونه‌های شیر-هویج پاستوریزه شده، افزودن آب هویج به شیر باعث افزایش مقدار کارتنوئید کل در نمونه‌های نوشیدنی شیر-هویج شد. با افزایش دمای پاستوریزاسیون، مقدار ترکیبات کاروتنوئیدی، فنل کل و ویتامین ث کاهش یافت. همچنین با گدشت زمان، میزان این ترکیبات در اثر تخریب، اکسایش یا برهمکنش با سایر ترکیبات کاهش معنی‌داری داشت.آزمون پایداری و دو فاز شدن نمونه‌ها نشان داد که همه ترکیب‌های زمان‌ و دمای پاستوریزاسیون پایدار بودند. با افزایش دمای پاستوریزاسیون و مقدار آب هویج، مقدار ترکیبات زیست فعال نوشیدنی شیر-هویج به ترتیب کاهش و افزایش یافت و عمر ماندگاری مناسب نوشیدنی فراسودمند شیر-هویج پاستوریزه شده در همه درصدهای آب هویج و دماهای متفاوت پاستوریزاسیون 10روز بود.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1395/11/3 | پذیرش: 1395/12/10 | انتشار: 1397/5/6